Новини палати

Перша Всеукраїнська конференція «Основні засади забезпечення кібербезпеки в нотаріальній діяльності», організована Нотаріальною палатою України, відбулася 12 липня 2018 року в Києві.

Доповідачами конференції стали представники Нотаріальної палати України, Міністерства юстиції України, Кіберполіції, СБУ, ДП «НАІС», проекту ЄС «ПРАВО-Justice», Microsoft та інших IT-компаній.

«Нотаріуси, виконуючи функцію державного реєстратора, несуть величезну відповідальність, адже мають доступ до державних реєстрів, і в зв’язку з цим виникає питання, як себе захистити від кіберзлочинців», – зазначила, відкриваючи захід, модератор конференції, член Ради НПУ, голова комісії НПУ з питань запобігання та протидії кіберзлочинності Наталія Козаєва.

Держава надала нотаріусам важливу функцію – державне визнання факту виникнення або припинення права власності, в тому числі, і на об’єкти нерухомості, звернула увагу Олена Сукманова, заступник Міністра юстиції з питань державної реєстрації. «Звичайно, ми зараз розуміємо, що механізми, які використовує держава і нотаріуси, не є абсолютно досконалими і тому виникають питання», – зазначила заступник Міністра та підкреслила важливість синхронності законодавчих і технічних ініціатив для забезпечення належного захисту в сфері нотаріальної діяльності.

Олена Сукманова подякувала НПУ за ініціативу обговорення такої актуальної теми, адже «це свідчить про те, що Нотаріальна палата небайдуже ставиться до майна громадян, юридичних осіб, інтересів держави».

Президент НПУ Володимир Марченко, вітаючи учасників конференції, акцентував на основних проблемах, з якими стикаються нотаріуси у сфері кібернетичної безпеки, та необхідності спільного пошуку шляхів їх вирішення. «Для фахового спілкування сьогодні зустрілися найкращі професіонали своєї справи, і ми сподіваємось на велику допомогу як Міністерства юстиції – нашого друга та партнера, так і усіх дотичних професій, з якими НПУ в останні роки активно співпрацює та отримує результати», – зазначив президент НПУ.

Володимир Марченко акцентував на тому, що проведення конференції є промовистим прикладом реалізації меморандумів, які підписує НПУ, зокрема, з Мінюстом та КНТЕУ, у приміщенні якого відбувся даний захід. Заплановано підписання меморандумів про співробітництво також з Microsoft та іншими партнерами, з метою активно відпрацювання напрямів забезпечення кібербезпеки нотаріальної діяльності.

Проблеми, які виникають при реєстрації власності та бізнесу, – системні, тому потребують системних рішень, вважає керівник Проекту ЄС «ПРАВО-Justice» Довидас Віткаускас. На думку експерта, необхідно розробити дієві механізми для кращого забезпечення безпеки і якості процесу реєстрації, а головне – один тип даних повинен вноситися з використанням відповідних єдиних правил, і це завдання навіть першочерговіше, ніж організація ефективного обміну даними. Керівник Проекту ЄС наголосив на готовності ділитися європейською практикою та досвідом в цій сфері.

Відповідно, про досвід Іспанії та організацію в цій країні Е-нотаріату розповів Маріано Гарсія Фресно, заступник керівника аналітичного підрозділу Центрального органу з протидії відмиванню грошей при Нотаріальній палаті Іспанії. Висока захищеність нотаріального процесу в Іспанії гарантується тим, що мережа іспанських реєстрів є локальною, а не використовується через Інтернет, як в Україні.

Комісія НПУ з питань запобігання та протидії кіберзлочинності постійно привертає увагу колег і фахівців до проблем забезпечення кібербезпеки робочого місця нотаріуса, зокрема, розроблено рекомендації для нотаріусів на випадок критичних ситуацій. Але технологічний прогрес наразі дуже стрімкий, хакери постійно вдосконалюють свої навички та засоби, тому часто законодавець не встигає адекватно відреагувати на потреби часу. Наприклад, державний реєстратор зараз не має повноважень скасувати незаконну дію в реєстрі, а може лише звернутися до правоохоронних органів, але за час проведення розслідування відповідне майно залишається незахищеним. «Належний захист від кіберзлочинців першочергово залежить від самих нотаріусів», – акцентувала Наталія Козаєва.

Виступаючи з доповіддю про нотаріат у фокусі забезпечення державної безпеки в кібернетичній та інформаційній сферах, керівник Ситуаційного центру забезпечення кібербезпеки ДКІБ СБУ Максим Літвінов зазначив, що оскільки нотаріуси не досить обізнані в технологічних нюансах кібербезпеки, виникає ряд проблем, для вирішення яких нотаріальній спільноті, державним органам та IT-компаніям необхідно терміново шукати спільні  рішення.

Особливо зацікавили учасників конференції виступи Олега Миклашевського, Андрія Мандрика та інших представників компанії Microsoft – щодо перспектив співпраці для підвищення бізнес-продуктивності та протидії кіберзагрозам робочого місця нотаріуса. Заплановано підписання Меморандуму про співробітництво з НПУ, реалізація якого передбачатиме аудит програмного забезпечення, яке використовують нотаріуси, та подальшу розробку спеціального набору послуг Microsoft саме для нотаріусів. Також представники Microsoft надали нотаріусам рекомендації щодо роботи з різноманітними програмами на комп’ютері.

Про кібератаки на нотаріусів, практику розслідувань несанкціонованого доступу до реєстрів та методи захисту від втручань розповів Сергій Прокопенко, директор ТОВ «Лабораторія комп’ютерної криміналістики» Cyberlab.

Як діяти нотаріусам у разі втручання хакерів, радили представники Департаменту кіберполіції Національної поліції України Олександр Паламарчук та Андрій Врублевський. На їх думку, у нотаріуса для роботи з реєстрами має бути виділений окремий комп’ютер, з якого не виконуватиметься більше ніяких дій. Також має значення ліцензійність та актуальність програмного забезпечення, обізнаність у виконанні інструкцій по роботі з реєстрами.

Втім, в даному випадку важливий такий аспект, на якому акцентували нотаріуси – учасники конференції: оскільки з реєстрами наразі можливо працювати лише з Windows 7, рекомендація про актуальність ПО та придбання новітньої техніки виглядає суперечливо.

 

Гостру дискусію викликав виступ начальника відділу безпеки інформації ДП «НАІС» Георгія Карпова, який висвітлив окремі аспекти безпеки при роботі з реєстрами. В результаті учасники дійшли думки, що унеможливити зовнішні атаки на реєстри (через Інтернет) можливо лише шляхом виводу реєстрів з Інтернету та створення локальної мережі.

Потерпілим від кіберзлочинів, в тому числі і самим нотаріусам, часто необхідна правова допомога. Про це розповів Ігор Колесніков, адвокат, член Ради адвокатів України, заступник голови Комітету НААУ. За його словами, правоохоронні органи зараз зберігають звинувачувальний ухил щодо нотаріусів у справах про хакерські атаки на них.

Технологічні новинки для поліпшення роботи нотаріусів презентував Владислав Брікс, один із розробників програми IdReaderBase для зчитування ID-паспортів. Дана програма працює локально, дозволяє роздруковувати документи та зберігати дані про вже скановані паспорти.

«Так безпечно та просто не було ніколи. Таким ви ще не користувались», – зацікавив нотаріусів Сергій Синаюк, керівник компанії «Інтегровані інформаційні технології», який розповів про нову розробку – пристрій під назвою «ЗАСІБ». Переваги пристрою – використання на ОС Linux, високий та принципово інший ступінь захисту даних, компактність, фіксування всіх дій користувача та передавання копій до НПУ. Окрім того, до кінця року на ринку з’явиться новий електронний ключ «Diamond», який зможе працювати з I-phone та матиме сенсорну кнопку для підпису.

«Майбутнє вже тут!», – переконаний Володимир Марченко, говорячи про Е-нотаріат як поєднання  безпеки та достовірної інформації. Тому потрібно активно напрацьовувати нормативну базу для створення єдиного електронного реєстру нотаріальних дій з використанням блокчейну та впроваджувати інші технологічні  рішення для спрощення роботи нотаріуса, посилення захисту інформації та майна громадян.

Підводячи підсумки конференції, президент НПУ зазначив, що нотаріальній спільноті необхідно знайти спільне рішення щодо захисту від кібератак. Зокрема, на законодавчому рівні нотаріусу як реєстратору мають бути надані повноваження або скасовувати незаконну реєстрацію, або ж блокувати можливість здійснення дій з майном на час розслідування. «Не кожен нотаріус сам має перейматися, як себе захистити від кібератак, а саме НПУ повинна захищати усіх нотаріусів», – резюмував Володимир Марченко.

Пропозиції, висловлені під час конференції, будуть опрацьовані НПУ для пошуку оптимального та ефективного рішення щодо забезпечення кібербезпеки в нотаріальній діяльності.

 

Під час конференції проводилась онлайн-трансляція на YouTube

Переглядів:
стрічка новин