Новини палати

З нагоди 25-річчя прийняття Закону України «Про нотаріат» Нотаріальною палатою України була організована ІІ Міжнародна конференція «Стратегія розвитку нотаріату в Україні як нотаріату латинського типу», яка відбулась 7 вересня 2018 року в столичному Конгресно-виставковому центрі «Парковий». Святковий захід модерувала Перший віце-президент Нотаріальної палати України Ольга Оніщук. Також в урочистій обстановці було нагороджено переможців конкурсу «Кращий нотаріус року».

«Наша нотаріальна спільнота України зараз сильна, як ніколи. І ми розвиваємося завдяки взаємній підтримці, спільній праці та розумінню пріоритетних завдань. Закон «Про нотаріат», прийнятий 25 років тому, став основою реформування українського нотаріату. Відтоді пройдено багато важливих етапів – і нотаріальна спільнота завжди оперативно та відповідально реагувала на всі зміни в законодавстві та суспільстві. Завдяки цьому постійно поліпшувався позитивний імідж професії нотаріуса. Часи змінюються, але незмінною залишається стратегія розвитку нотаріату в Україні – як нотаріату латинського типу», – зазначив президент Нотаріальної палати України Володимир Марченко, відкриваючи захід.

 

Український нотаріус сприймається кожним громадянином як людина, до якої можна прийти за порадою та за допомогою, акцентував увагу Міністр юстиції України Павло Петренко, який завітав на конференцію та привітав нотаріат України з ювілеєм. «Український нотаріус у свідомості громадян асоціюється з професійністю, відповідальністю, відкритістю і справедливістю. Це результат вашої щоденної роботи. Кілька років тому ви взяли на себе на себе надзвичайно відповідальну функцію – надання сервісів українським громадянам у сфері реєстрації нерухомості й бізнесу. Як ініціатор цього процесу, я жодного дня не пожалкував, що прийняв рішення передати частину повноважень Мін’юсту саме нотаріусам. Ця реформа є однією з найуспішних», – підкреслив Павло Петренко. «У особі Міністерства юстиції і в моїй особі ви завжди матимете надійного партнера, – заявив Міністр. –  Адже сильний український нотаріат – це сильна правова система, це сильна Україна».

До нотаріусів з вітальним словом звернулася також голова Верховного Суду Валентина Данішевська. «За ці 25 років, за які український нотаріат розвинувся як система, ви зробили багато і для покращення вчинення нотаріальних послуг, і для завоювання авторитету серед населення», – зазначила голова ВС. За її словами, нотаріуси здатні якнайкраще захистити права громадян і допомогти розвантажити судову систему. «Гарних справ, уникнення помилок, і щоб не доводилося ходити по судах!», – побажала Валентина Данішевська нотаріальній спільноті.

На важливості нотаріату для розвитку економіки та інвестування наголосила Зігрун Ербер-Фаллер, віце-президент Міжнародного союзу нотаріату з країн Європи. На її думку, новітні цифрові технології можуть допомагати нотаріусам, але ніколи не замінять нотаріат. Говорячи про міжнародну співпрацю на базі МСЛН, Зігрун Ербер-Фаллер закликала нотаріусів вести постійний діалог, адже саме нотаріат латинського типу надалі відіграватиме визначальну роль у зміцненні верховенства права.

«Захист права власності є запорукою економіки України», – підкреслив Івар Талло, керівник напрямку електронного правосуддя Проекту ЄС «Право-Justice» в Україні. Оскільки правочини щодо власності посвідчуються нотаріусами, Проект підтримує запровадження кращих європейських практик у сфері нотаріату. Незабаром всі будуть жити і працювати в «цифровій еко-системі», а нотаріуси стоять на передовій запровадження провідних новацій, вважає представник «Право-Justice».

Основою міжнародної конференції став обмін досвідом із представниками нотаріатів Німеччини, Угорщини, Грузії, Литви, Латвії, Естонії, Білорусі та Казахстану, доповіді міжнародних експертів на актуальні теми щодо розвитку нотаріального самоврядування та перспектив Е-нотаріату.

Зокрема, Вітаутас Някрошюс, академік, професор юридичного факультету Вільнюського університету, висвітлив нюанси передачі Нотаріальній палаті повноважень Міністерства юстиції з контролю нотаріальної діяльності та фінансового моніторингу. Представник Федеральної нотаріальної палати Німеччини Крістіан Шаль виступив з доповіддю на тему «Міжнародний досвід щодо впровадження та використання цифрових технологій в нотаріальній діяльності». В свою чергу, Марюс Страчкайтіс, президент Литовської нотаріальної палати, член Генеральної ради МСЛН, розповів про міжнародний досвід країн МСЛН щодо впровадження Е-нотаріату на базі нотаріального самоврядування.

Від української нотаріальної спільноти на конференції виступили президент НПУ Володимир Марченко, доповідь якого стосувалася підсумків 25-річного періоду розвитку нотаріату та його перспектив, а також віце-президент НПУ Олена Кирилюк, яка розповіла про нові можливості електронного нотаріату для України.

Нотаріат України – єдина команда, що працює на захист як професійних прав нотаріусів, так і законних прав та інтересів суспільства, людей, які довіряють нотаріусу важливі події свого життя.
Це принцип роботи українського нотаріату, який цілком відповідає основним засадам нотаріату латинського типу. Щоб проілюструвати це, НПУ підготувала відеофільм з промовистою назвою «Нотаріат обличчям до людей».

Основна частина фільму – 12 анімаційних роликів, у яких на конкретних прикладах розповідається про найпоширеніші нотаріальні дії. Таким чином, НПУ здійснює просвітницьку місію та інформує громадян про можливості нотаріату та особливості вчинення правочинів. Усі ролики найближчим часом з’являться на YouTube-каналі НПУ.

 

Переглядів:
стрічка новин