Новини палати

Державне підприємство «Національні інформаційні системи» повідомило користувачам єдиних та державних реєстрів Міністерства юстиції України, що з 01.07.2018 доступ до реєстрів буде можливим виключно з використанням захищених носіїв особистих ключів електронного цифрового підпису.

Такі новації впроваджуються з метою дотримання вимог до здійснення інформаційного обміну з юридичними особами (для вчинення правочинів, надання адміністративних послуг та інших послуг в електронній формі, здійснення інформаційного обміну).

Інформацію щодо переліку захищених носіїв, сумісних із програмним забезпеченням реєстрів, наведено на офіційному інформаційному ресурсі АЦСК органів юстиції України ДП «НАІС». 

Зазначимо, що згідно Закону України «Про електронний цифровий підпис» захищеним носієм особистого ключа є надійний засіб електронного цифрового підпису, який призначений для зберігання особистого ключа та має вбудовані апаратно-програмні засоби, що забезпечують захист записаних на нього даних від несанкціонованого доступу, безпосереднього ознайомлення із особистими ключами та їх копіюванням.

Перевагою використання захищеного носія, з точки зору користувача, є неможливість скопіювати особистий ключ, що перешкоджає зловмисникам здійснювати дії від імені його власника. Викрасти особистий ключ можливо лише разом з захищеним носієм, проте непомітним для власника ключа це вже не залишиться. Якщо виявиться факт зникнення захищеного носія, власнику відразу необхідно звернутися до АЦСК і заблокувати сертифікат такого ключа.

Переглядів:
стрічка новин