Новини палати

У Київському національному університеті ім. Т.Шевченка 24-25 квітня проходить міжнародна конференція «Забезпечення якості юридичної освіти, університетська автономія та академічна свобода в контексті підготовки фахівців для правничої професії XXI сторіччя», організована Міністерством освіти і науки України, Міністерством юстиції України, при підтримці Програми USAID «Нове правосуддя» у співпраці з Координатором проектів ОБСЄ в Україні.

До участі в конференції був запрошений президент Нотаріальної палати України Володимир Марченко, який взяв участь у дискусії в рамках сесії «Якість юридичної освіти як передумова високої кваліфікації професійних правників», разом із головою Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Сергієм Козьяковим, членом Вищої ради правосуддя Андрієм Бойком, ректором НШСУ Миколою Оніщуком, членом Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокуратури Станіславом Погребняком, головою Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Олександром Дроздовим, під модераторством президента Києво-Могилянської академії Андрія Мелешевича, за участі професорів юридичних закладів освіти США та Норвегії.

Учасники сесії обговорили суть та природу правничої професії, актуальні питання професійних стандартів суддів, адвокатів, прокурорів, нотаріусів, вимоги до підготовки висококваліфікованих правників. Мова йшла, зокрема, про поліпшення загальної якості юридичної освіти та доступу до правничих професій, експерти звернули увагу на сучасні тренди та інновації у сфері юридичної освіти, надали рекомендації щодо просування реформи юридичної освіти.

Володимир Марченко зазначив, що якість освіти визначає не лише юридичну, а й будь-яку професію, але в певних професіях (зокрема, нотаріаті) потрібні та існують додаткові фільтри для доступу – фахові знання, стаж, досвід. Звісно, на сьогодні в Україні існує завелика кількість ВНЗ, що надають можливість здобути юридичну освіту, та не варто забувати про необхідність класичної, наукоємкої освіти. Володимир Марченко розповів колегам-правникам, як НПУ сприяє підвищенню професійного рівня та кваліфікації нотаріусів України, та акцентував, що важливими є не лише професійні знання, а й дотримання етичних норм.

Переглядів:
стрічка новин