Новини палати

У професійному виданні «Закон і бізнес» опубліковано статтю члена Ради Нотаріальної палати України, голови Комісії НПУ з питань запобігання та протидії кіберзлочинності Наталії Козаєвої «Справа техніки. Як нотаріусам блокують доступ до держреєстрів за формальні помилки».

За що ж нотаріусам блокують доступ до реєстрів та змушують складати додатковий іспит? В статті аналізуються найпоширеніші причини (технічні помилки під час реєстрації — після вчинення нотаріальної дії), зокрема:

– некольорова копія або її відсутність;
– неперевірена черговість заявок;
– несформований витяг;
– нез’ясована наявність обтяжень і арештів.

В усіх наведених випадках юридичні наслідки відсутні, права громадян не порушуються. Натомість блокування доступу до реєстрів унеможливлює не тільки реєстраційні, а й нотаріальні дії. Порушується єдиний процес вчинення нотаріальної дії та реєстрації.

Крім того, блокування унеможливлює утримання офісу – на період блокування нотаріус позбавлений законного права на працю. Під загрозою опиняється державний архів, який перебуває у нотаріуса.

Також блокування відкриває співробітникам органів юстиції широкі можливості для корупції.

«Недосконалість державних реєстрів — це основна причина технічних помилок. Зважаючи на некомпетентність осіб, які здійснюють моніторинг, та корупційну складову, можна говорити лише про один вихід — скасування блокування та вдосконалення роботи реєстру одночасно з розробленням та внесенням змін до законодавства, із врахуванням думки нотаріальної спільноти, – вважає Наталія Козаєва. – Нотаріуси бачать весь процес разом з реєстрацією, а перевіряльники Мін’юсту — лише реєстрацію, тому приймають необ’єктивні рішення. Складається абсурдна ситуація: уявіть, їхав водій містом, забруднив авто, приїхав додому — помив, а вранці йому анулювали посвідчення водія за їзду на брудній машині. Хоча при цьому ніхто не постраждав, нічиї права не порушені, просто йшов дощ…»

Читати статтю на сайті «Закон і бізнес»

Переглядів:
стрічка новин