Новини палати

5 березня 2019 року відбулося засідання Ради Нотаріальної палати України, на якому обговорювалася подальша стратегія НПУ в процесах захисту громадян, бізнесу та професійних прав нотаріусів.

Зазначимо, що до Ради НПУ входять представники з кожної області України, тобто рішення Ради відображають позицію усієї нотаріальної спільноти України.

Напередодні НПУ запросила Міністра юстиції Павла Петренка на засідання Ради, щоб в результаті перемовин із усіма нотаріусами України врегулювати проблемні питання, але ні Міністр, ні інші представники Міністерства до засідання не долучилися.

Під час засідання члени Ради НПУ, зокрема, обговорили стан виконання Меморандуму про співробітництво між Міністерством юстиції України та Нотаріальною палатою України. Рада дійшла висновку, що НПУ на виконання законодавства України та Меморандуму здійснює всі можливі заходи для конструктивної взаємодії з Мін’юстом. Про це свідчить, зокрема, статистика письмових звернень НПУ до Мін’юсту з 2017 року (включаючи пропозиції щодо вдосконалення законодавства, резолюції З’їзду та рішень Ради НПУ): на 55% звернень Мін’юст не надав жодної письмової відповіді; на 30% Мін’юст надав негативну письмову відповідь; і лише на 15% Мін’юст надав позитивну або частково позитивну відповідь.

НПУ від імені усіх нотаріусів України заявляє: ми відкриті до співпраці з Міністерством юстиції України, Верховною Радою та іншими органами державної влади – задля забезпечення захисту прав громадян, якісного реформування нотаріату та імплементації міжнародних норм до українського законодавства.

НПУ вкотре запрошує Міністерство юстиції України до конструктивного діалогу задля врегулювання критичної ситуації в нотаріаті.

Разом з тим, нотаріальна спільнота залишає за собою конституційне право на мирний протест задля захисту прав громадян, бізнесу та професії.

 

Переглядів:
стрічка новин