Новини палати

Відеозвернення президента Нотаріальної палати України Володимира Марченка щодо необхідності залучення нотаріальної спільноти та міжнародних експертів до розробки комплексної реформи нотаріату України

«Нотаріальна спільнота протягом останніх років постійно звертає увагу Міністерства юстиції на необхідність реформування нотаріату України.

Зокрема, в червні 2017 рокуми презентували Концепцію реформи, яка базується на європейських принципах та стандартах.

Мова йде про створення єдиного нотаріату в України, саморегулювання, гарантію безспірності вчинення нотаріальних дій та впровадження електронного нотаріату.

Сьогодні нотаріальна спільнота – це 7000 самозайнятих осіб, які є прозорими та найбільшими платниками податків у своїй категорії платників. Плюс ми утримуємо тисячі додаткових робочих місць.

Протягом останніх 20 років нотаріусами України було вкладено у становлення і розвиток нотаріальної системи практично один мільярд доларів США.

Чи готова сьогодні держава вкласти більше інвестицій у створення нової інституції, яка матиме нотаріальні повноваження?

Чи витримає необачні нововведення бюджет України?

Чи витримає народ України черговий експеримент з їх власністю?

У цьому питанні наша позиція однозначна – поспішна та не виважена реформа без залучення нотаріального самоврядування призведе до знищення нотаріату та до дестабілізації цивільного обороту. А це стане причиною можливої втрати громадянами своєї власності.

Ми закликаємо владу до відкритого діалогу та залучення Нотаріальної палати України, міжнародних експертів до розробки проекту змін до Закону України «Про нотаріат», який має базуватися на європейських стандартах латинського нотаріату.

Ми вже офіційно звернулися до Президента України та Міністра юстиції з проханням невідкладно долучити фахівців Нотаріальної палати України та міжнародних експертів до роботи над проектом закону.

Ми сподіваємося, що влада нас почує і не зробить необачних кроків!»

Переглядів:
стрічка новин