Новини палати

Президент Нотаріальної палати України Володимир Марченко прокоментував для газети «Юридична практика» резонансний законопроект щодо введення аудіо- та відеофіксації вчинення нотаріальних дій.

«В Україні відсутні державні стандарти фіксації даних. Тому намагатися врегулювати таку фіксацію в одній сфері, не маючи загальних правил, – передчасно і неконструктивно, – зазначив Володимир Марченко. –

Не витримують критики аргументи щодо того, що нотаріальні дії повинні записуватися на аудіо- та відеоносії за аналогією з судовими засіданнями. Неприпустимо порівнювати нотаріальний і судовий процеси – суди діють в межах процесуальних кодексів, а подібного нотаріального процесуального кодексу просто немає. Кожна ситуація звернення до нотаріуса завжди індивідуальна, послідовність взаємодії нотаріуса і громадянина жорстко і покроково не регламентується законодавством.

Відеофіксація також навряд чи зможе виконати антирейдерську функцію, тому що не убезпечить ні громадян, ні нотаріусів від підробки документів, що подаються для вчинення нотаріальної дії.

Крім того, пропоновані законопроектом № 9063 новації загрожують дотриманню нотаріальної таємниці. Нотаріус відповідно до Закону України «Про нотаріат» зобов’язаний зберігати нотаріальну таємницю (тобто сукупність відомостей, отриманих під час вчинення нотаріальної дії або звернення до нотаріуса, в тому числі про особу, майно, права та обов’язки і т.д.) як в разі вчинення нотаріальної дії, так і навіть у випадку звичайної правової консультації. Люди приходять до нотаріуса, як до лікаря або священика, і навряд чи захочуть, щоб весь процес спілкування був записаний, а значить, став доступний третім особам.

Відповідно, виникає питання: яким чином держава зможе забезпечити зберігання пропонованих проектом відеозаписів, отриманих нотаріусом? Йдеться як про величезні масиви таких записів, так і про захист персональних даних, що містяться в них.

Почати забезпечувати безпеку вчинення нотаріальних дій необхідно, наприклад, з надання нотаріусам можливості гарантовано встановлювати особу громадянина шляхом впровадження адекватної системи перевірки паспортів. Тобто, необхідно на 100% наповнити єдиний реєстр громадян для точної ідентифікації особи, яка звертається до нотаріуса.

Вважаю, що будь-які зобов’язання щодо фіксації нотаріусами своїх дій можливі виключно на базі електронного нотаріату – з метою належного зберігання даних і захисту від підробки документів. Концепція реформування нотаріату України була розроблена НПУ і презентована ще в червні 2017 року».

Коментар опубліковано у «Юридичній практиці» № 39 від 25 вересня 2018 року.

Переглядів:
стрічка новин