Новини міжнародного нотаріату

23 – 24 квітня 2018 року в Палаці Організації Об’єднаних Націй у Женеві (Швейцарія) відбудеться спільне засідання Спеціального доповідача ООН про права осіб з обмеженими можливостями і Комісії з прав людини МСЛН щодо обговорення питань ролі нотаріуса у реалізації правоздатності осіб з обмеженими можливостями.

На засіданні заплановано: проаналізувати значення Конвенції про права осіб з обмеженими можливостями з точки зору правоздатності; визначити здобутки та виклики у визнанні правоздатності таких осіб при здійсненні нотаріальної функції; розробити конкретні заходи щодо поліпшення нотаріальної функції у зв’язку з реалізацією правоздатності вказаних осіб та виробити нові правові механізми, які повинні гарантувати їм реалізацію своїх прав за допомогою нотаріату. Мета заходу також полягає у посиленні співпраці між організаціями осіб з обмеженими можливостями, міжнародною правозахисною системою та нотаріатом.

Говорячи про актуальність проблематики, варто зазначити, що у країнах з традицією римського права нотаріуси відіграють дуже важливу роль, оскільки в рамках своїх функцій вони повинні гарантувати реалізацію основних прав усіх осіб, зокрема і з обмеженими можливостями. Ця діяльність проявляється, зокрема, в наданні консультацій та юридичних порад, здійсненні оцінювання правоздатності осіб, які потребують оформлення юридичного акту або правовідносин і т.д. У МСЛН вважають, що нотаріуси повинні усвідомлювати значення універсальної правоздатності та парадигми підтримки, запровадженої вищевказаною Конвенцією.

На засідання запрошуються представники національних нотаріатів та експерти у галузі захисту прав осіб з обмеженими можливостями. Захід буде проводитись із синхронним перекладом іспанською, англійською та французькою мовами.

  

Переглядів:
стрічка новин