Новини палати

26 червня 2019 року в Києві відбувся круглий стіл на тему «Справжній АНТИРЕЙД: Нотаріальна палата України пропонує дієві механізми подолання рейдерства у сфері державної реєстрації».

Експертне обговорення було організоване НПУ з метою вироблення найефективніших способів остаточного і безповоротного подолання рейдерства.

«Нотаріат України не має жодного політичного забарвлення, оскільки ми покликані захищати права та інтереси громадян і юридичних осіб, а не політичних партій. Сьогодні у нас не просто круглий стіл, це велика експерта нарада. Тут зібралися саме ті люди, які мають безпосереднє відношення до боротьби з таким ганебним явищем як рейдерство, які не злякались репресій влади та робили і роблять конкретні справи. Сьогодні НПУ започатковує Антирейдерський Рух, який спрямований на остаточне і безповоротне знищення рейдерства в Україні», – відкриваючи захід, зазначив президент НПУ Володимир Марченко.

Нотаріальна палата України презентувала свої напрацювання щодо антирейдерських механізмів у сферах реєстрації нерухомості, землі, корпоративних прав: аналітичний матеріал щодо усіх видів рейдерства в держреєстрах, Стратегічний план припинення рейдерства у сфері державної реєстрації нерухомості та бізнесу, а також відповідний законопроект.

«Факт наявності рейдерства є абсолютно очевидним та доведеним, тому сьогодні у нас немає наміру просто говорити про проблему – потрібно діяти та вирішувати всі проблеми вже сьогодні», – акцентувала Перший віце-президент НПУ Ольга Оніщук.

Напрацювання Нотаріальної палати України презентували голова відділення НПУ в Львівській області Юрій Пилипенко, голова відділення НПУ в Рівненській області Інна Бернацька та приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Валентин Войтовський. Нотаріуси детально розповіли про види рейдерства у сфері державної реєстрації та пропозиції НПУ щодо остаточного припинення цього явища.

ПРЕЗЕНТАЦІЯ: РЕЙДЕРСТВО У СФЕРІ ДЕРЖАВНОЇ РЕЄСТРАЦІЇ, ВИДИ ТА МЕХАНІЗМИ ПОДОЛАННЯ

«Дуже добре, що в нашій країні нотаріуси, юристи можуть відкрито говорити про проблему, це дуже великий здобуток і дякую вам за ту роботу, яку ви проводите», – зазначив Заступник Глави Адміністрації Президента України Олексій Гончарук, адже «рейдерство це наша спільна біда і проблема».

Адміністрація та команда Президента України уважно спостерігає за проблемою рейдерства і за тим, як поводить себе уряд у напрямку її вирішення, розповів Олексій Гончарук. Для економічного зростання Україні потрібні інвестиції, а для інвестицій – верховенство права і захист права власності.

Окрім того, заступник Глави Адміністрації Президента звернув увагу на «ІТ-компонент» рейдерства та діяльність ДП «НАІС» – на його думку, дане підприємство потребує змін та посилення професійними порядними людьми.

Також у круглому столі взяв участь новопризначений директор Департаменту державної реєстрації та нотаріату Міністерства юстиції України Владислав Власюк, який у своєму виступі висловився про необхідність вирішення проблеми із комунальними підприємствами, які мають повноваження держреєстрації та є джерелом рейдерства.

Народний депутат Вікторія Пташник висловила застереження, що у сфері державної реєстрації потрібне якісне законодавство та реальні зміни, аби не повторилася ситуація із законопроектом про запровадження «унітарних підприємств» замість комунальних підприємств.  Вікторія Пташник підпримує ініціативу НПУ та радить реєструвати законопропроект через депутатів у парламенті вже нового скликання. «Потрібно реагувати, оскільки мова йде про захист власності, і коли це стосується кожного  громадянина, ми не можемо зволікати», – вважає народний депутат.

Про якість нормотворчої техніки і дотримання регламентних процедур зауважив і народний депутат Руслан Сидорович: «Якщо ми, правники, будемо ігнорувати ті правила, які самі створюємо, ми будемо знецінювати спільну роботу, а якість документів, які потім будуть ухвалюватися і реалізовуватися, буде відповідною».

Масштабну дискусію викликало обговорення доцільності існування Комісії  Мін’юсту з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації. Адвокат, старший партнер Ario Law Firm, член правління Асоціїації правників України Юліан Хорунжий звернув увагу на судову практику з даного питання. «Антирейдерська комісія показала себе неефективною та лише дала надію, яку не виправдала», – вважає Директор ГО «Бізнес-Варта» Ольга Матвіїва. Народний депутат Леонід Козаченко вважає, що  в Комісії має бути представник НПУ, адже «нотаріат набрався стільки досвіду, скільки жоден працівник Мін’юсту  не має, і з цим треба рахуватися».

Заступник директора Департаменту приватного права Міністерства юстиції України Анатолій Лещенко торкнувся питання практичної роботи державних реєстраторів. «Законодавство недосконале і дозволяє використовувати його всупереч захисту права власності», – вважає експерт, тому державний реєстратор не має можливості зберегти право власності та нівелювати ті незаконні дії, які можуть відбутися. «Наша ціль це досягнути результату», – резюмував Анатолій Лещенко обговорення майбутніх змін.

Також у заході взяв участь заступник директора департаменту контролю за використанням та охороною земель Держгеокадастру Олексій Коляденко та інші експерти.

«Нам потрібна комплексна боротьба, і стратегія Нотаріальної палати є ефективним засобом такої боротьби», – вважає адвокат, партнер ЮК «ВОЛХВ» Віктор Дубовик.

«НПУ провела дуже кропітку та велику, та якщо говорити про вектор – позитивну роботу. Цей законопроект є великим кроком вперед», – зазначив експерт РПР Михайло Серебряков та надав свої рекомендації щодо вдосконалення законопроекту.

«Прийняти законопроект – це навіть не десять відсотків успіху. Основний успіх це воля нашої влади, це сумлінне виконання обов’язків усіма міністерствами, це бажання навести лад у реєстрах», – резюмувала Ольга Оніщук.

Володимир Марченко зауважив, що матеріали НПУ підготовлені дуже професійно, та висловив сподівання на успішну їх реалізацію. «Наскільки б це було незручним для влади, НПУ не збирається припиняти боротьбу за те, щоб в країні виконувалися закони і Конституція», – зауважив президент НПУ.

Нотаріальна палата України надішле розроблені матеріали усім стейкхолдерам та вчергове заявляє про свою відкритість до співпраці на благо захисту права власності в Україні.

ФОТОАЛЬБОМ

Переглядів:
стрічка новин