Новини палати

Президент Нотаріальної палати України Володимир Марченко прокоментував для видання «Юридична практика» тему реформування інституту саморегулювання в Україні з точки зору нотаріату.

У статті журналіста «ЮП» мова йде про схвалений урядом План заходів щодо реалізації Концепції реформування інституту саморегулювання в Україні, зокрема, розробку законопроекту про саморегулювання та надання можливості СРО самостійно встановлювати норми і правила організації своєї роботи.

«Саморегулювання сприяє боротьбі з корупцією, економії державного бюджету і, що особливо важливо, посиленню відповідальності представників певної професії. Тобто створення СРО корисно не тільки для певної професійної спільноти, а й для суспільства в цілому», – зазначає Володимир Марченко.

На думку президента НПУ, «єдиний закон про саморегулювання в Україні, безумовно, необхідний, адже передача окремих функцій держави з регулювання господарської або професійної діяльності саморегулівних організацій – успішна європейська практика».

«Закон про саморегулювання повинен надавати можливість створити СРО всім організаціям, які мають такі права відповідно до західних стандартів, але головне – щоб рішення про створення СРО не нав’язувалось штучно, згори. Кожна професійна спільнота має сама вирішувати, чи потрібно їй створювати СРО», – вважає Володимир Марченко.

«Якщо говорити про нотаріат, то НПУ давно виступає за децентралізацію і передачу ряду повноважень, не властивих державі, від Міністерства юстиції – НПУ. В результаті нотаріуси будуть ще більше зацікавлені в підвищенні якості своєї роботи і поліпшенні іміджу професії, – підкреслює президент НПУ. – Так, саморегулювання дає потужний імпульс для розвитку, при цьому істотно посилюючи відповідальність за професію. І нотаріат готовий з честю нести таку відповідальність, ще раз доводячи свою єдність».

Стаття з коментарем Володимира Марченка опублікована в «Юридичній практиці» № 38 від 18 вересня 2018 року.

Переглядів:
стрічка новин