Новини палати

Розставлено крапки над «і» у найбільш актуальних питаннях, які виникають під час здійснення нотаріусами державної реєстрації. Завдяки співпраці Нотаріальної палати України та Міністерства юстиції України нотаріуси отримали відповідні рекомендації.

Відповіді на низку питань, сформульованих НПУ від імені нотаріальної спільноти, містяться у листі Міністерства юстиції від 18.06.2018, який було презентовано 20 червня в ході круглого столу «Особливості роботи нотаріуса-реєстратора. Проект НПУ та Мінюсту «Питання-відповіді».

Захід відбувся в рамках реалізації Меморандуму про співробітництво між  Міністерством юстиції України та Нотаріальною палатою України. Відкриваючи круглий стіл, президент Нотаріальної палати України Володимир Марченко подякував Міністерству юстиції за плідну співпрацю з метою вдосконалити сферу держреєстрації як для нотаріусів, так і для громадян. Заступник Міністра юстиції України з питань державної реєстрації Олена Сукманова зазначила, що у ситуаціях, коли норми права «біжать» попереду практики, важливо знайти конструктивний підхід до вирішення спірних питань, які виникають на практиці, та висловила сподівання, що надалі проблем виникатиме все менше, зокрема і завдяки спільній роботі з НПУ.

Модератор круглого столу, Перший віце-президент Нотаріальної палати України Ольга Оніщук  запросила учасників у форматі інтерактивного спілкування обговорити проблемні ситуації, які виникають в роботі нотаріусів-реєстраторів, та шляхи їх вирішення. Від нотаріальної спільноти у розмові взяли участь віце-президент Нотаріальної палати України, голова комісії НПУ з питань співробітництва з органами державної влади та місцевого самоврядування Олена Кирилюк, а також члени цієї комісії Юлія Петутіна і Валентин Войтовський; голова комісії НПУ з аналітично-методичного забезпечення Інна Бернацька та члени цієї комісії Юлія Лучнікова, Тетяна Ариванюк, Людмила Ковальчук; голова комісії НПУ з питань запобігання та протидії злочинності Наталія Козаєва  та члени комісії Олена Донченко, Тетяна Стражник, Надія Бовбалан та Юрій Бадахов; голова комісії НПУ з питань зовнішнього представництва Дмитро Кирилюк та член комісії Ірина Петрова.

На питання нотаріусів відповідали заступник директора Департамента приватного права – начальник Управління нормативно-правового забезпечення державної реєстрації Міністерства юстиції України Анатолій Лещенко; директор Департаменту державної реєстрації та нотаріату Міністерства юстиції України Віталій Гайдук; заступник директора Департаменту державної реєстрації та нотаріату – начальник Управління з питань нотаріату Міністерства юстиції України Микола Смук; начальник відділу контролю у сферах державної реєстрації Управління акредитації, контролю та моніторингу суб’єктів державної реєстрації Департаменту державної реєстрації та нотаріату Міністерства юстиції України Тетяна Михайлова.

Обговорювані проблемні питання стосуються:
– принципу територіальності;
– проведення держреєстрації права оренди при спадкуванні майна;
– можливості додавання електронних копій документів до заяви після завершення процедури реєстрації;
– реєстрації припинення іпотеки;
– використання відомостей із Держземкадастру;
– зміни виду спільної власності;
– реєстрації права власності на будинок з одночасним набуттям прав на землю;
– відповідальності наступного реєстратора за дії попереднього;
– технічних проблем взаємодії із Держземкадастром та Єдиним реєстром документів;
– іпотеки майнових прав, які виникли до 2008 року;
– критерії проведення моніторингу реєстраційних дій.

Найближчим часом НПУ оприлюднить відеозапис із круглого столу, щоб на додачу до листа Мінюсту нотаріуси мали змогу ознайомитися з роз’ясненнями та аргументацією щодо актуальних питань здійснення державної реєстрації, висвітлених у листі Мінюсту від 18.06.2018.

Фото з круглого столу можна переглянути на Facebook-сторінці НПУ.

Переглядів:
стрічка новин