Новини міжнародного нотаріату

Українські нотаріуси Юрій Бадахов (Київ) та Олексій Єлькін (Одеса) представили Нотаріальну палату України на заході для нотаріусів, організованому Федеральною нотаріальною палатою Німеччини та Німецьким Фондом міжнародного правового співробітництва.

Метою освітнього візиту було ознайомлення з системою нотаріату в Німеччині, особливостями нотаріальної діяльності в інших країнах учасників заходу, та подальше застосування набутих знань задля розвитку нотаріату України.

Участь в обміні досвідом також взяли нотаріуси та кандидати в нотаріуси із Грузії, Арменії, Туреччини, Сербії, Хорватії, Боснії та Герцеговини, Македонії, Чорногорії, Албанії.

Юрій Бадахов та Олексій Єлькін отримали корисний досвід та поділилися низкою цікавих тез щодо нотаріальної діяльності в Німеччині.

Професія

* У Німеччині діють приблизно 6000 нотаріусів, з яких 1500 – повноцінні нотаріуси (singe proffesion notary), які можуть вчиняти всі нотаріальні дії, а інші (Attorney Notary) – щось на кшталт діючих в США «нотаріусів-юристів», які можуть засвідчувати справжність підписів.

* В середньому на одного нотаріуса припадає близько 2000 дій на рік.

* Нотаріусами можуть бути не лише громадяни Німеччини.

* Нотаріуси можуть укладати між собою договори про співробітництво, за яким вони здійснюватимуть діяльність в одному приміщенні. Прибуток від такої діяльності отримується в рівних частках.

* Новий нотаріус зобов’язаний відпрацювати 5 років в тому окрузі, де він зареєструвався вперше, і тільки після цього округ можна поміняти. У діючих нотаріусів є перевага перед кандидатами на реєстрацію в окрузі, тому кандидати, зазвичай, вперше реєструються в маленькому населеному пункті,а  вже після закінчення 5 років намагаються змінити округ.

* Кандидат в нотаріуси в разі відсутності нотаріуса в конторі (хвороба, відрядження, відпустка) виконує функції нотаріуса. Також кандидат за згодою Мінюсту може перейти на «заміщення» в контору іншого нотаріуса, який іде у відпустку тощо.

* Нотаріус не може розкрити нотаріальну таємницю навіть за запитом суду. Разом з тим, суд може зобов’язати це зробити сторону правочину.

* Страхуванням відповідальності нотаріусів в Баварії займається палата.

* При місцевій нотаріальній палаті діє спеціальний орган, який надає безоплатні консультації на запит нотаріусів. Надалі, якщо нотаріус діє згідно цих консультацій, – відповідальність несе палата.

Ціни

* Відсутня конкуренція цін, діють тарифи. Вартість вчинення нотаріальних дій «плаваюча» та залежить від поточного добробуту клієнта. Таку інформацію про фінансове становище клієнта нотаріус отримує від нього особисто. Звісно, клієнти іноді намагаються приховати реальний добробут, але з огляду на те, що всі розрахунки з нотаріусом відбуваються в безготівковій формі та здійснюються відрахування в податкові органи, – нотаріусу повідомляють про надання клієнтом неправдивої інформації та рекомендують виставити новий рахунок клієнту на суму, якої бракує. Таке може статися навіть через рік.

* Середня вартість вчинення однієї нотаріальної дії – 800-1000 євро.

Особливості нотаріальних дій. Взаємодія з реєстрами

* У Німеччині нотаріус не є державним реєстратором речових прав, але має доступ до реєстру прав власності з метою перевірки належності майна власнику та наявності іпотеки, заборони тощо.

* Наявна повна довіра земельному реєстру і реєстру бізнесу – на них можна посилатися.

* Оскільки нотаріус не є реєстратором – існує механізм резервування об’єкта в реєстрі для запобігання неправомірних дій після посвідчення договору та до реєстрації права.

Нерухомість

* При вчиненні нотаріальної дії (договір купівлі-продажу), після підписання договору нотаріус надсилає листа державному реєстратору про резервування об’єкта нерухомості, з метою уникнення подальшого перепродажу об’єкта нерухомості.

* Зазвичай розрахунки проводяться після посвідчення договору. При підтвердженні реєстратором відсутності зауважень нотаріус повідомляє покупця, який здійснює оплату. Вся процедура реєстрації зазвичай займає близько місяця.

* Покупець має право сплатити кошти як на рахунок продавця, так і на довірчий рахунок нотаріуса. У разі наявності іпотеки нотаріус надсилає два рахунки покупцю – для сплати залишків по іпотеці банку та для сплати  на рахунок продавця решти суми за договором.

* Для відчуження об’єкту нерухомого майна не обов’язково чекати реєстрації прав. Закон дозволяє покупцю відчужувати об’єкт вже після укладення договору.

* При посвідченні договору купівлі-продажу житлової нерухомості нотаріус зобов’язаний з’ясувати, чи хоче продавець залишатися проживати в ній.

* Важливою умовою договору купівлі-продажу нерухомості є інформація, що саме з рухомого майна продається з будинком (кухня, меблі, побутова техніка тощо.

* Територіальна громада має переважне право купівлі нерухомості. Саме тому заниження вартості ціни майна не є доцільним. Територіальна громада вправі бути стороною договору замість покупця та сплатити зазначену суму в договорі продавцеві, набуваючи право власності на об’єкт нерухомості.

* При підготовці до операції з нерухомістю проект договору зазвичай надсилається сторонам за два тижні.

Бізнес

* Реєстрація нової компанії займає від 3 до 5 тижнів, придбання діючої компанії – 2 дні.

* Незважаючи на те, що нотаріуси не є реєстраторами, статутні документи мають буті посвідчені нотаріально (саме документи, а не лише підписи).

Довіреності

* Майже всі довіреності вносяться до державного реєстру. Але існують довіреності, на яких просто засвідчується справжність підпису, – такі довіреності не підлягають реєстрації в реєстрі.

* Довіреності щодо розпорядження всім майном зазвичай реєструються в держреєстрі та їх можна перевірити.

* Існують довіреності, які діють після смерті довірителя (Lasting power of Attorney). За такою довіреністю особа може розпоряджатися майном від імені довірителя або представляти інші його інтереси.

Сімейне право

* Коли в Німеччині на початку 2000-х років було заборонено реєстрацію одностатевих шлюбів, вихід знайшли з допомогою нотаріусів, які посвідчували lifetime partnership contract – договір довічного партнерства. Такий договір має всі ознаки шлюбного договору, ним регулюються сімейні відносини сторін, порядок набуття майна та користування ним, порядок його поділу в разі розірвання партнерських відносин. Також цим договором регулюється порядок спадкування. Якщо сторони мають різне громадянство, то можуть обрати, за законом якої держави буде провадитись спадкування.

Переглядів:
стрічка новин