Новини палати

У м. Вінниця 14 липня 2018 року відбувся організований Нотаріальною палатою України безкоштовний семінар-практикум, на якому нотаріуси підвищили свій професійний рівень у сфері державної реєстрації речових прав та бізнесу.

Про особливості державної реєстрації речових прав учасникам семінару розповіла Наталія Козаєва, член Ради НПУ, голова комісії НПУ з питань запобігання та протидії кіберзлочинності, приватний нотаріус Київського міського  нотаріального округу.

Наталія Козаєва проаналізувала алгоритм дій нотаріуса при здійсненні держреєстрації та узагальнила проблемні питання, які виникають при здійсненні і контролі держреєстрації, зокрема, щодо оновлення та зміни програмного забезпечення, взаємодії з ДЗК та реєстром ДАБІ, ДРП, надаючи при цьому практичні коментарі.

Доповідь також стосувалась особливостей держреєстрації речових прав на нерухоме майно, набуте вперше; внесення змін до записів, скасування записів реєстру; аналізу підроблених документів, які використовуються зловмисниками при здійсненні державної реєстрації; типових помилок нотаріуса-реєстратора.

Особливо актуально прозвучали питання щодо захисту робочого місця нотаріуса-реєстратора, спрямованого на недопущення «злому» ключів доступу до реєстрів. Також Наталія Козаєва порадила нотаріусам, які заходи здійснювати у разі втручання кіберзлочинців.

Друга частина семінару стосувалася змін в процедурі державної реєстрації юридичних осіб та ФОП з урахуванням положень Закону «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю». Цю тему висвітлив Віталій Желінський, державний реєстратор, начальник відділу з питань державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців Шевченківської районної в м. Києві державної адміністрації.

У доповіді Віталія Желінського йшлося про поняття «заявника» у процедурі державної реєстрації; територіальність та екстериторіальність при проведенні реєстраційних дій; порядок держреєстрації створення господарського товариства (типи установчих документів та вимоги до їх складання); проведення реєстраційних дій щодо приведення у відповідність установчих документів юросіб; порядок проведення державної реєстрації, пов’язаної зі зміною складу учасників юридичної особи.

Доповідач звернув увагу нотаріусів на особливості роботи із судовими рішеннями: порядок виконання судових рішень, що підлягають внесенню до ЄДР; порядок виконання судових рішень щодо визнання недійсними повністю чи частково рішень загальних зборів учасників; порядок внесення відомостей про заборону вчинення реєстраційних дій та обтяжень корпоративних прав; порядок виконання державним реєстратором судових рішень у справах про банкрутство тощо.

Переглядів:
стрічка новин