Новини палати

Актуальні питання законодавчого регулювання функціонування ринку сільськогосподарських земель в Україні розглядалися під час XXIII Міжнародної науково-практичної конференції «Земельна власність і трансформація ринку нерухомості: міжнародний досвід та перспективи реформ в Україні», яка відбулась 24-25 квітня 2018 року в м. Київ. Оскільки Нотаріальна палата України приділяє значну увагу захисту від аграрного рейдерства, на цей захід були запрошені президент НПУ Володимир Марченко та Перший віце-президент НПУ, приватний нотаріус Ольга Оніщук.

У своїй доповіді на конференції Ольга Оніщук висвітлила загальні положення механізмів захисту прав в земельному законодавстві та їх співвідношення із зловживанням правами, розповіла про механізми захисту від аграрного рейдерства.

В основі рейдерства лежить прогалина в регулюванні правовідносин: момент внесення до державних реєстрів відомостей про право особи на майно не співпадає з моментом укладення правочину, на підставі якого виникає право, та, відповідно, з моментом добровільної передачі попереднім суб’єктом права можливості фізичного контролю за таким майном. Тобто, явище рейдерства на сьогодні безпосередньо пов’язане із системою функціонування державних реєстрів.

Одним із основних способів рейдерства є шахрайство, яке відбувається шляхом підробки документів, що подаються для здійснення державної реєстрації, адже  договори оренди на земельні ділянки зараз укладаються в простій письмовій формі, без обов’язкового нотаріального посвідчення. Рейдери користуються такими прогалинами українського законодавства та корумпованістю органів влади, належний захист прав власника з боку держави відсутній.

Серед антирейдерських механізмів Ольга Оніщук назвала наступні:

  • створення ефективної законодавчої бази протидії рейдерським захопленням;
  • запровадження обов’язкового нотаріального посвідчення договорів, на підставі яких виникають речові права на земельні ділянки;
  • прискорення процесу оцифрування даних;
  • створення е-нотаріату.
  • встановлення законодавством механізму «єдиного циклу одночасного посвідчення документу та державної реєстрації права».

Механізм «єдиного циклу» буде міцним та надійним бар‘єром захисту від рейдерів. При його застосуванні нотаріус встановлює особу, дієздатність, правоздатність та волевиявлення самого власника та належність йому права власності на ділянку. Одночасність посвідчення документу та державної реєстрації права не залишає рейдеру ні часу, ні можливості підробити документ, який подається для державної реєстрації права, оскільки реєстрація прав здійснюватиметься тим самим нотаріусом, який посвідчує (виготовляє) документ і, відповідно, фіксує пряме волевиявлення власника. Такий механізм «єдиного циклу» ефективно та безпрецедентно працює на вторинному ринку нерухомості протягом 2013-2018 років.

«Важливо, щоб ці заходи були не лише задекларовані на папері, а знайшли підтримку у суспільстві та ефективно реалізовувалися на практиці. Боротьба з рейдерством має носити комплексний характер, навколо цього питання повинні об‘єднатися влада, бізнес та громадськість. Лише таким чином можна буде значно скоротити кількість рейдерських захоплень в Україні. Головним антирейдерським чинником повинно стати формування правил гри та умов рівноправної конкуренції, держава першочергово повинна демонструвати дотримання принципу верховенства права», – вважає Перший віце-президент НПУ.

На конференції в якості доповідачів також виступили представники міжнародних організацій та професійних спільнот, Міністерства юстиції України, комітетів Верховної Ради України,  Державної податкової служби України, представники громадських об’єднань фермерських та агропромислових підприємств, банківських установ, оцінювачі, фахівці з нерухомостіта інші експерти.

 

Переглядів:
стрічка новин