Новини палати

Нотаріальна палата України звертається до журналістів із закликом об’єктивно висвітлювати у своїх сюжетах важливі для громадян теми, зокрема й ті, які стосуються нотаріальних дій.

Прикрим прикладом однобокого підходу є сюжет, що транслювався 15 травня 2018 року в ефірі програми «Сніданок з 1+1» на телеканалі «1+1». В даному сюжеті (який можна переглянути за посиланням) йшлося про ризики купівлі нерухомості на вторинному ринку, а саме, про випадки заниження реальної вартості квартир. Автор сюжету зазначає: «Аби зекономити на податках, продавці за додаткову оплату домовляються з нотаріусами та оцінювачами житла про заниження реальної вартості квартири або будинку».

НПУ наголошує, що дане висловлювання є неаргументованим, не відповідає дійсності та реаліям нотаріальної діяльності, адже оцінюють майно виключно оцінювачі, а не нотаріуси. Більше того, заниження оцінки завдає удар по економічній незалежності нотаріуса та суперечить принципу безспірності нотаріального процесу.

Як бачимо із вищезазначеного сюжету, піднята в ньому тема стосується сфер нерухомості, оцінки та нотаріату. Але, на жаль, для отримання експертної думки журналісти програми звернулися лише до колишнього ріелтора, очільника асоціації фахівців з нерухомості, а також до юриста. Думки з боку нотаріату та оцінювачів у сюжеті не прозвучали.

Боротьбі з таким ганебним явищем, як махінації у сфері оцінки, Нотаріальна палата України приділяє значну увагу, адже нотаріуси у своїй діяльності постійно стикаються з документами, які видають оцінювачі. Однією з наших перемог стала участь у розробці змін в законодавство, згідно з якими уже в червні в Україні повинна запрацювати Єдина база даних оцінки нерухомості, яка дасть змогу не допускати заниження оцінки. НПУ у співпраці з ФДМУ доклала усіх зусиль, щоб ця система отримала перспективу успішного функціонування.

Нагадаємо, що фундаментальною засадою журналістики є дотримання балансу думок і точок зору. Неоднозначна тема потребує від журналістів чіткого визначення сторін конфлікту та компетентних експертів, а стандарт балансу думок вимагає представляти в матеріалі думку всіх цих сторін – лише тоді аудиторія отримає достатню інформацію для власних висновків.

Детальніше про способи вирішення проблем, які виникають на перетині нотаріату та оцінки представники НПУ завжди готові розповідати журналістам, а також коментувати інші питання нотаріальної практики.

З урахуванням необхідності донесення до громадян об’єктивної, вичерпної та всебічної інформації про значення оцінки нерухомості для вчинення нотаріальних дій НПУ закликає редакцію програми «Сніданок з 1+1» підготувати додатковий сюжет на дану тему з врахуванням точок зору усіх причетних сторін, в тому числі, представників Нотаріальної палати України.

Для отримання коментарів та експертних думок від нотаріальної спільноти звертайтеся в прес-службу НПУ: тел.: (044) 230-72-82, (093) 845 07 85; е-mail: press@npu.ua.

Переглядів:
стрічка новин