Новини палати

Нотаріальна палата України вкотре звертається до керівництва та журналістів телеканалу «1+1» із закликом об’єктивно та етично висвітлювати у своїх сюжетах важливі для громадян теми, зокрема ті, які стосуються нотаріальних дій.

10 червня 2018 року у випуску програми «ТСН.Тиждень» на телеканалі «1+1» було продемонстровано сюжет, в якому йдеться про випадок, який журналісти називають «квартирною аферою», та в цьому негативному контексті зазначають, що нотаріус «переписав квартиру».

Автори сюжету озвучують ряд неаргументованих та неетичних висловлювань, що необґрунтовано кидають тінь на професію нотаріуса (наприклад: «Це історія про цинічну брехню, в якій переплелися держава, приватні нотаріуси та бандити»), вживають словосполучення «чорні нотаріуси» (стосовно всього нотаріату України) та «не білий нотаріус» (стосовно конкретного нотаріуса, який наразі здійснює законну нотаріальну діяльність). Більше того, журналіст говорить, що «шахрайські схеми» неможливі без «таких нотаріусів», вживаючи прізвище цього нотаріуса. Також в сюжеті використаний коментар адвоката, який, за словами журналіста, «бореться з чорними нотаріусами».

Про цю ж ситуацію щодо спадкування квартири йшлося у сюжеті програми «Сніданок з 1+1» – у ефірі 12 червня 2018 року .
Журналісти даної програми знову стверджують про наявність «шахрайських схем щодо відчуження нерухомості», у яких беруть участь «чорні нотаріуси». Експертом в студії виступив лише «постійний адвокат» програми, який також дозволив собі назвати колег по правничому фаху «чорними нотаріусами» та зазначив, що нотаріуси задіяні в «шахрайських схемах». До речі, радимо звернути увагу на рівень компетентності даного адвоката, адже багато із його висловлювань не точні та можуть дати громадянам неправильне уявлення про відповідне законодавство та практику.

НПУ наголошує, що вищевказані висловлювання «чорні нотаріуси» та інші, які прив’язують нотаріат до шахрайських схем, є абсолютно неетичними та невиправданими. Поняття та явища «чорних нотаріусів» не існує. З урахуванням необхідності донесення до громадян об’єктивної, вичерпної та всебічної інформації про значення оцінки нерухомості для вчинення нотаріальних дій НПУ закликає телеканал «1+1» підготувати додатковий сюжет на дану тему з врахуванням точок зору усіх причетних сторін, в тому числі, представників Нотаріальної палати України.

Детальніше про способи вирішення проблем, які стосуються нотаріальної діяльності, представники НПУ завжди готові розповідати журналістам. Для отримання коментарів та експертних думок від нотаріальної спільноти звертайтеся в прес-службу НПУ: тел.: (044) 230-72-82, (093) 845 07 85; е-mail: press@npu.ua.

Переглядів:
стрічка новин