Новини палати

Нотаріальна палата України повідомляє, що наразі здійснюється тиск з боку підпорядкованих Міністерству юстиції України окремих  територіальних органів юстиції – як на голів відділень НПУ, так і на нотаріусів, з приводу участі у мирній акції, що відбулася 25 лютого 2019 року в Києві. Зокрема, у голів відділень НПУ безпідставно вимагаються списки учасників акції протесту.

Такі дії свідчать про перевищення посадовцями територіальних управлінь юстиції своїх службових повноважень, розглядаються як застосування адміністративного ресурсу та карально-репресивних функцій з метою  відібрати у нотаріусів гарантоване Конституцією України право на мирні зібрання, вільне і публічне вираження волевиявлення.

Зазначимо, що напередодні акції НПУ зверталася до Міністерства юстиції України з проханням не застосовувати адміністративний ресурс та санкції до нотаріусів.

Оскільки це прохання не було почуте, НПУ знову звертається до Міністра юстиції України Павла Петренка з вимогою негайно втрутитися в ситуацію (лист НПУ від 28 лютого 2019 року).

Вкотре наголошуємо, що мирна акція, яка пройшла 25 лютого 2019 року, є реалізацією конституційних прав та свобод громадян. Дії нотаріусів України були скеровані виключно на захист професії.

Нотаріальна палата України закликає посадових осіб Мін’юсту і ГТУЮ припинити тиск на професію та спроби застосовувати репресивні механізми до нотаріусів всупереч Конституції України!

Переглядів:
стрічка новин