Новини палати

На виконання Резолюції акції мирного протесту нотаріусів від 25.02.2019 Нотаріальна палата України звернулась до Міністра юстиції України Павла Петренка з приводу ситуації, що склалась із кадровим забезпеченням державних нотаріальних контор (ДНК) та оплатою праці державних нотаріусів.

НПУ просить Міністерство юстиції України як державного регулятора нотаріальної діяльності, що здійснює керівництво державними нотаріальними конторами, ініціювати перед Кабінетом Міністрів України питання щодо підвищення посадових окладів державних нотаріусів у наступному розмірі:

– державний нотаріус – 3 розміри мінімальної заробітної плати;

– заступник завідувача ДНК, державного нотаріального архіву – 3,2 розмірів мінімальної заробітної плати;

– завідувач ДНК, державного нотаріального архіву – 3,5 розмірів мінімальної заробітної плати.

На сьогодні посадові оклади державних нотаріусів залишаються дуже низькими у порівнянні з середнім рівнем заробітної плати по Україні, який складає 10 тис грн, йдеться у листі НПУ. Після певного збільшення у 2017 році місячний посадовий оклад державного нотаріуса складає 3 тис 200 грн, а завідувача ДНК 4 тис грн.

Відповідно до статистичної звітності державними нотаріусами протягом 2018 року до Державного бюджету було стягнуто 70 812 831 грн державного мита, а за надання додаткових послуг правового та технічного характеру отримано 254 338 364 грн.

Державні нотаріальні контори виконують надважливу соціальну функцію у державі, адже здебільшого саме до них за вчиненням нотаріальних дій звертаються малозабезпечені верстви населення.

При цьому, за інформацією Мін’юсту (лист від 20.03.2019), станом на 1 січня 2019 року в державних нотаріальних конторах та в державних нотаріальних архівах вакантними є 302 посади державних нотаріусів, а кількість працюючих державних нотаріусів складає 939 осіб.

«Однією з важливих передумов для подолання кадрового дефіциту в ДНК є збільшення розміру посадових окладів державних нотаріусів, адже це створить додаткові мотиваційні умови для роботи як для осіб, які вже мають свідоцтво про право на зайняття нотаріальною діяльністю, так і для осіб, які тільки планують складати кваліфікаційний іспит. Вирішення кадрового питання в ДНК буде сприяти доступності нотаріальних дій для населення, особливо для сільського, а також знизить соціальну напругу», – зазначає президент НПУ Володимир Марченко.

Нотаріальна палата України готова брати участь у розробці відповідних змін до нормативно-правових актів та аргументувати перед урядом необхідність підвищення посадових окладів державних нотаріусів.

Переглядів:
стрічка новин