Новини палати

Президент Нотаріальної палати України Володимир Марченко звернувся з відкритим листом до Міністра юстиції України Павла Петренка з приводу опублікованої на офіційному сайті Мін’юста новини про початок опитування жителів сільської місцевості щодо доступу до нотаріальних послуг.

Хоча й даний опитувальник є ініціативою Мін’юсту, але обов’язок здійснити опитування сільського населення покладено на державні нотаріальні контори із використанням адмінресурсу окремими територіальними управліннями юстиції, зазначає НПУ.

Отже, замість того, щоб здійснювати прийом громадян та вчиняти нотаріальні дії, державні нотаріуси змушені виконувати невластиві їм функції щодо «анкетування селян» з метою отримання інформації, потрібен сільському населенню нотаріус чи «мобільний сервісний центр».

Таким чином, можна зробити висновок, що процедура опитування носить формальний характер, а чиновники фактично не збираються виїжджати до села і вивчати шляхи вирішення проблеми відсутності нотаріуса у сільській місцевості.

НПУ вимагає припинити зловживання окремими територіальними органами юстиції своїми повноваженнями та здійснення тиску на державних нотаріусів, використовуючи їх з метою просування законопроекту № 9140.

Переглядів:
стрічка новин