Новини палати

Нотаріальна палата України закликає представників Міністерства юстиції України бути об’єктивними у своїх висловлюваннях щодо нотаріальної діяльності, не допускати маніпуляцій та керуватися виключно положеннями чинного законодавства.

Зокрема, прямо суперечить законодавству висловлювання заступника Міністра юстиції з питань державної реєстрації Ірини Садовської, яка заявила: «Нотаріуси, які паралельно здійснюють свою діяльність як реєстратори, і були по тим чи іншим причинам відключені від доступу до реєстрів, також мають пройти тестування після спливу строку такого відключення. При цьому наголошуємо, що у здійсненні саме нотаріальної діяльності нотаріуси не обмежені, і не потребують додатково підтверджувати свою кваліфікацію».

Мова йде про зміни до Порядку реалізації експериментального проекту визначення професійної компетентності осіб, які мають намір здійснювати функції державного реєстратора прав на нерухоме майно та/або державного реєстратора юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24 жовтня 2018 року № 860. Відповідно до цих змін нотаріуси, яким заблоковано доступ до реєстрів, повинні пройти додаткове тестування для відновлення доступу.

Стаття 46-1 Закону України «Про нотаріат» прямо передбачає: нотаріус   під  час  вчинення  нотаріальних  дій  обов’язково використовує   відомості   єдиних  та  державних  реєстрів  шляхом безпосереднього доступу до них.

Тобто, без доступу до реєстрів нотаріус не може вчиняти більшості нотаріальних дій, зокрема, щодо розпорядження нерухомістю. Отже, обмежується доступ громадян до нотаріальних дій.

Переглядів:
стрічка новин