Новини палати

Нотаріальна палата України звернулася до Президента України із проханням щодо особистого втручання Петра Порошенка в ситуацію, яка склалась у сфері нотаріальної діяльності, та запобігання створення в Україні «російської моделі» нотаріату.

«В нашій державі за останні роки склалася ситуація, спрямована на руйнацію системи нотаріату України, що є загрозою існуванню інституту власності, а також ставить під загрозу права іноземних інвесторів та заважає євроінтеграції України», – говориться в листі НПУ.

Фактично регулятор намагається втілити у життя «російську модель» реформування системи нотаріату, пропонуючи на законодавчому рівні наділити «уповноважених осіб» правом на вчинення нотаріальних дій та здійснення державної реєстрації, а також розширити коло суб’єктів державної реєстрації – не нотаріусів.

Натомість, «європейська модель» реформування нотаріату, якої дотримується наша держава, передбачає саморегулювання нотаріату та відхід від тотального державного контролю за нотаріальною діяльністю, що тільки сприяє такому негативному явищу як корупція.

У зв’язку з цим 25 лютого 2019 року у Києві під стінами Кабінету Міністрів України відбулася акція мирного протесту нотаріусів «Нотаріат проти корупційних та рейдерських схем», в якій взяли участь близько тисячі нотаріусів з усіх регіонів України.

Нотаріальна спільнота сподівається на розуміння та підтримку Президента України – задля захисту нотаріату, прав громадян та бізнесу.

Переглядів:
стрічка новин