Новини палати

Комісія НПУ з аналітично-методичного забезпечення нотаріальної діяльності підготувала інформаційний лист «Щодо наявності правових підстав видачі нотаріусом іпотекодержателю дубліката нотаріально посвідченого договору, що підтверджує право власності на предмет іпотеки».

Порядок видачі дублікатів документів, посвідчених або виданих нотаріусами у разі їх втрати або зіпсування врегульовано нормами статей 8, 34, 35, 53 Закону України «Про нотаріат», глави 22 розділу II Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України.

З аналізу норм чинного законодавства вбачається, що нотаріус при видачі дубліката має обов’язково дотримуватися двох умов:
– дублікат може бути виданий лише у разі втрати чи зіпсування нотаріально посвідченого документа;
– дублікат видається виключно фізичним та юридичним особам, за дорученням яких або щодо яких вчинялися нотаріальні дії, а не будь-якій особі, яка звернулася до нотаріуса.

На практиці нерідко виникає ситуація, коли до нотаріуса звертається іпотекодержатель за отриманням дубліката нотаріально посвідченого документа, що підтверджує право власності на майно, яке є предметом договору іпотеки. Це пов’язано з тим, що іпотекодержатель має право на продаж предмета іпотеки, якщо це право передбачено у рішенні суду або договорі. Однак, для реалізації цієї норми іпотекодержатель повинен надати нотаріусу документ, що підтверджує право власності на предмет іпотеки, який, як правило, в нього відсутній.

Варто зазначити, що положення статті 38 Закону України «Про іпотеку» не надають банку повноважень представляти інтереси іпотекодавця у будь-яких правовідносинах, зокрема щодо звернення від імені власника нерухомого майна, на яке звертається стягнення, до нотаріуса з вимогою видати дублікат документа, що підтверджує право власності на майно, яке підлягає реалізації.

Враховуючи вищевикладене, видача дубліката такого документа іпотекодержателю є безпідставною, оскільки він не входить до кола осіб, які мають право на його отримання.

У такому випадку відповідно до статті 49 Закону України «Про нотаріат» нотаріус зобов’язаний відмовити у видачі дубліката неналежній особі.

Переглядів:
стрічка новин