Новини палати

Президент Нотаріальної палати України Володимир Марченко взяв участь у заході, присвяченому офіційному запуску проекту ЄС «Підтримка реформ юстиції і правосуддя в Україні (Право-Justice)».

Проект підтримуватиме перезавантаження судової влади, працюватиме над реформою виконання судових рішень. Крім того, одним із завдань буде моніторинг та оцінювання сектору юстиції, балансування регуляторних функцій Міністерства юстиції України, розвиток електронної юстиції, посилення ролі саморегулівних організацій правничих професій – адвокатів, приватних виконавців, нотаріусів.

У контексті реформування нотаріату України Володимир Марченко акцентував увагу на активному впровадженні електронного нотаріату –  необхідності створення електронного реєстру нотаріальних дій, електронного архіву, використання блокчейн та інших новітніх технологій в роботі нотаріусів. Необхідно звернути увагу і на підвищення професійного рівня нотаріусів, наділення їх новими функціями, що допоможе розвантажити судову систему, зокрема, і за рахунок надання нотаріусам можливості встановлення фактів, що мають юридичне значення.

НПУ очікує від співпраці з новим проектом ЄС сприяння у прийнятті необхідних нотаріату законодавчих змін, отримання технічної та експертної підтримки для розширення повноважень самоврядування нотаріусів. За словами Володимира Марченка, важливою є вибудова єдиних стандартів  самоврядування, передача самоврядуванню від держави невластивих їй функцій. Також серед очікуваних результатів реалізації проекту президент НПУ назвав розвиток громадянського суспільства, зменшення витрат держави на утримання держапарату, зменшення корупційної складової, поліпшення доступу до інформації в електронному вигляді.

Окрім того, в зустрічі взяли участь голова Представництва ЄС в Україні Х’юг Мінгареллі, керівник проекту «Право-Justice» Довидас Віткаускас та інші експерти проекту, заступник голови Адміністрації Президента України Олексій Філатов, голова Вищої ради правосуддя Ігор Бенедисюк, голова Верховного Суду Валентина Данішевська, голова ВККС Сергій Козьяков, перший заступник Міністра юстиції України Наталія Бернацька, президент Асоціації правників України Денис Бугай.

Проект ЄС «Право-Justice» фінансується Європейським Союзом, розрахований на 2,5 роки, та є продовженням проекту ЄС «Підтримка реформи у сфері юстиції в Україні», в реалізації якого НПУ також брала активну участь. Володимир Марченко подякував європейським партнерам за співпрацю та запевнив, що НПУ готова надавати проекту «Pravo-Justice» підтримку, ділитися знаннями та навичками для найкращого реформування сфери юстиції в Україні.

 

Переглядів:
стрічка новин