Новини палати

Президент Нотаріальної палати України Володимир Марченко взяв участь у бізнес-дискусії «Експертне обговорення EBA: Практичні аспекти захисту бізнесу», організованій European Business Association та GOLAW 24 вересня в Hyatt Regency Kyiv.

На заході обговорювалась проблематика юридичного та фізичного захоплення бізнесу, типові схеми рейдерства, способи захисту компанії, зокрема, GR-стратегія, особливості кримінального провадження.

Проблема захисту бізнесу від рейдерських захоплень в Україні є дуже гострою й вимагає якнайшвидшого вирішення, зазначив Володимир Марченко у своєму виступі. Саме тому Нотаріальна палата України активно співпрацює з Міністерством юстиції України над удосконаленням українського законодавства в цій сфері. В результаті цьогоріч вже було прийнято низку антирейдерських законодавчих змін.

Президент НПУ зазначив, що на сьогодні найкращою альтернативою вирішення питання рейдерських захоплень землі та корпоративних прав у сфері агробізнесу є обов’язкове нотаріальне посвідчення договорів оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення та правочинів щодо відчуження корпоративних прав (часток у статутному капіталі).

Більше того, невід’ємною складовою механізму захисту аграріїв від рейдерства є проведення у нотаріуса повного комплексу нотаріальних та реєстраційних дій – тобто, нотаріальне посвідчення договорів оренди с/г ділянок з одночасним проведенням у нотаріуса держреєстрації прав на нерухоме майно, а також нотаріальне посвідчення правочинів щодо переходу корпоративних прав з одночасною реєстрацією в ЄДР.

Наразі до ДРРП поступового переносяться відомості Держземкадастру про державну реєстрацію прав на землю, яка була проведена до 2013 року, і всі нотаріуси залучені до кропіткої постійної роботи по наповненню реєстру даними про земельні ділянки, що в подальшому удосконалить процес реєстрації прав на землю та унеможливить подвійну реєстрацію.

Важливим кроком у боротьбі з протиправним заволодінням майна та бізнесу може стати система двофакторної аутентифікації (як для нотаріусів, так і для фізичних та юридичних осіб) як засіб захисту від несанкціонованого доступу до  єдиних державних реєстрів, зауважив Володимир Марченко. До того ж, бізнесу не доведеться витрачати на це кошти.

В даному контексті Володимир Марченко акцентував, що Нотаріальна палата України активно займається впровадженням Е-нотаріату, зокрема, електронного реєстру нотаріальних дій та введенням електронного документообігу, що дозволить нівелювати будь-яку можливість використання підробних документів, а значить і вчинення незаконних дій на їх підставі, а отже зменшити ризики протиправних рейдерських захоплень.

Спікерами на заході також виступили заступник Міністра юстиції України з питань державної реєстрації Олена Сукманова, заступник голови НААУ, керуючий партнер GOLAW Валентин Гвоздій, бізнес-омбудсмен в Україні Альгірдас Шемета, голова правління BIIR Томас Сіллессен, перший заступник голови АМКУ Марія Ніжнік, суддя Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Ганна Вронська, адвокат Ігор Вінницький.

 

Переглядів:
стрічка новин