Новини палати

Реалії та перспективи реформування нотаріату висвітлила у статті для видання «Закон і Бізнес» Інна Бернацька, член Ради Нотаріальної палати України, голова комісії НПУ з аналітично-методичного забезпечення нотаріальної діяльності, голова відділення НПУ в Рівненській області, приватний нотаріус Острозького районного нотаріального округу.

Зробивши ретроспективу основних законодавчих змін у нотаріальній діяльності, Інна Бернацька зупинилась на основних причинах відтоку нотаріусів у столицю та обласні центри, враховуючи новації у сфері державної реєстрації речових прав на нерухомість та бізнесу.

«Реформа державної реєстрації речових прав в Україні у переважній її частині є нашою гордістю, більше того, саме нотаріат дозволив її втілити в життя на високому рівні завдяки кропіткій праці нотаріусів. Однак, ряд кроків по спрощенню процедурних питань державної реєстрації та недостатньо якісна нормативна регламентація дозволили гучно проявитися рейдерству», – зауважує автор.

Також у статті звертається увага на те, що чинна редакція Закону  «Про нотаріат» надає громадянам широкі можливості для вибору місця вчинення нотаріальної дії та нотаріуса, і нотаріальна спільнота здатна забезпечити належний рівень та об’єм вчинення нотаріальних дій навіть при відкритті ринку землі. На думку Інни Бернацької, окремі питання вчинення нотаріальних дій або заповнення вакантних посад нотаріусів  можна вирішити шляхом внесення точкових змін до законодавства, а також шляхом надання широких можливостей для саморегулювання нотаріату.

Аналізуючи резонансний законопроект № 9140, автор акцентує, що ситуація навколо внесення цього документу дозволила нотаріату України яскраво проявити його характерну рису – незалежність, та висловити аргументований юридичний протест проти ризикованих нововведень.

«Нещодавно Президентом України анонсовано зміни у законодавство щодо реформування нотаріату. Хотілося би побачити грамотний та прогресивний документ. Однак, оскільки до роботи поки не залучено представників нотаріальної спільноти, можна прогнозувати закладення в законопроект ряду положень, які викличуть серйозні запитання у нотаріусів та суспільства, – застерігає Інна Бернацька. – Жодна політична чи ситуаційна доцільність не може керувати запровадженням змін, які руйнують правову систему України! Розумні люди з державницькою позицією повинні сісти за стіл переговорів, залучивши науковців, юристів, міжнародних фахівців, та вирішити усі питання на благо України. Не на час до виборів – а на десятки років у майбутнє».

Читайте статтю Інни Бернацької «Нотаріат на шляху реформ» у виданні «Закон і Бізнес».

Переглядів:
стрічка новин