Новини палати

Віце-президент Нотаріальної палати України Олена Кирилюк  розповіла професійному юридичному виданню «Юридична газета» про передумови та наслідки акції протесту нотарусів.

«Акція протесту буда далеко не першим кроком, на який пішла нотаріальна спільнота, – пояснила Олена Кирилюк. Впродовж більше ніж двох років Нотаріальна палата України організовувала круглі столи, конференції, прес-конференції та інші заходи, до участі в яких запрошувалися представники Мін’юсту, народні депутати, науковці, експерти, громадськість, для обговорення та привернення уваги до нагальних проблем нотаріату, рейдерства, корупції в сфері державної реєстрації. У лютому 2018 року був навіть підписаний Меморандум про співпрацю НПУ з Мін’юстом.

Натомість Міністерством юстиції було підтримано та ініційовано ряд законопроектів (№9140, №9311, правки до №8121), які, на думку експертів, містили значні рейдерські та корупційні ризики. У нас наразі зібрана величезна кількість антикорупційних експертиз, які підтверджують наявність корупційних ризиків в усіх нормативно-правових актах та їх проектах, проти яких виступала нотаріальна спільнота, а також було зазначено у висновках міжнародної нотаріальної спільноти (Міжнародного союзу нотаріату) тощо. НПУ здійснила власну експертизу цих документів згідно ст. 16 Закону України «Про нотаріат». За результатом зібрання усієї доказової бази НПУ багаторазово спрямовувала звернення до Міністра юстиції України з клопотанням ініціювати конструктивні зміни; скасувати незаконний наказ; припинити підтримувати проекти, які мають корупційні, рейдерські ризики та ознаки антиконституційності.

Лише після того, як були вичерпані усі можливості «кабінетного» спілкування і ми отримали запевнення, що нас відмовляються чути, Радою НПУ було прийняте колегіальне рішення провести акцію мирного протесту».

«Слід усі рішення приймати прозоро, з попереднім обговоренням із професійною спільнотою. Також представникам держави потрібно навчитися слухати та чути. Повірте, нотаріальна спільнота є дуже толерантною та виваженою, завжди протягне руку допомоги державі у боротьбі з рейдерством та корупцією, аби тільки таке бажання було взаємним», – зазначила віце-президент НПУ.

Читайте  інтерв’ю  за посиланням: «Нотаріальна спільнота завжди протягне руку допомоги державі в боротьбі з рейдерством та корупцією»

Переглядів:
стрічка новин