Новини палати

Президент НПУ Володимир Марченко у інтерв’ю порталу ЮРЛІГА зазначив:

«Передусім, нотаріальна спільнота виступає проти можливої корупції в сфері контролю за державною реєстрацією, що є однією з причин рейдерства в Україні. Мирна акція протесту так і називалась – «Нотаріат проти корупційних та рейдерських схем». Загалом, цей лозунг концептуально відображає нашу позицію. Нотаріуси організували мітинг для того, щоб зупинити свавільні дії з боку органів влади, спрямовані на свідоме захоплення власності громадян та бізнесу, а також щоб захистити свої професійні права. Зокрема, нотаріуси протестують і проти конкретних нормативних актів.

Але спершу хотів би звернути увагу громадськості – нотаріуси вийшли на вулиці протестувати не проти незаконної переекзаменації (як написали окремі ЗМІ), а проти можливого створення репресивних корупційних схем в юстиції. Давайте згадаємо осінь-2018 та всім відомі одіозні законопроекти про запровадження «квазінотаріату», введення інституту «уповноважених осіб юстиції». НПУ вже тоді попереджала, що регулятор усіма способами намагається запровадити паралельну нотаріату систему, вірогідно, під виконання певних завдань в сфері продажу землі тощо.

Серед іншого, ми вимагаємо скасувати незаконну додаткову переекзаменацію для нотаріусів у сферах державної реєстрації – внести відповідні зміни до постанови КМУ від 24.10.2018 № 860 та скасувати незаконний наказ Мін’юсту від 29.12.2018 № 4146/5. А доступ до державних реєстрів нотаріусам, строк тимчасового блокування доступу у яких минув, має бути негайно поновлений, без вимоги проходження ними жодного незаконного тестування.

Маємо всі передумови вважати, що процедура цього іспиту корупційна (наявність корупціогенних факторів підтверджена також громадською експертизою), і хоча Мін’юст намагається переконати, що тести приймає комп’ютер, це ще не гарантує прозорість, навпаки, відкриває широкі можливості для маніпуляцій, адже чиновники мають безконтрольний доступ до бази тестів та результатів. До речі, нам вже показували, як виглядають ці тести, – у деяких випадках тематика питання не співпадає з варіантами відповідей, не стосується держреєстрації тощо. Нова схема у сфері реєстрації дуже нагадує принципи роботи старої ДАІ на дорогах. Сумнівно, що таким чином можливо впорядкувати ситуацію, а от нові корупційні ризики точно створюються.

Важливо, щоб усі зрозуміли: нотаріуси не бояться жодних іспитів! Повірте, кваліфікаційний іспит, який проходить майбутній нотаріус, набагато складніший. Але нотаріуси – це юристи, які поважають закон та прагнуть працювати згідно чинного законодавства. Закони України про нотаріат та держреєстрацію не передбачають жодної додаткової переекзаменації для нотаріусів! Якщо є потреба її запровадити – цей шлях має лежати виключно через Верховну Раду та внесення змін в закони. Так, Мін’юст є профільним міністерством та регулятором нотаріату, але це не дає йому права займатися самоуправством та підштовхувати нотаріусів вступати в корупційні зв’язки. Не дарма на підтримку НПУ в даній ситуації вже виступили колеги по юридичній професії – Асоціація правників України та Рада адвокатів України.

Нотаріуси не виступають проти контролю та перевірок в сфері держреєстрації, але ми просимо запровадити конкретні критерії для цих перевірок та диференціацію санкцій за порушення (зміни до постанови КМУ від 21.12.2016 № 990), щоб чиновники Мінюсту не визначали суворість санкцій на власний розсуд.

Нотаріальна спільнота виступає проти підриву стабільності цивільно-правового обігу в державі, який здійснює своїми ініціативами Мінюст. Ми проти того, щоб мешканці цілих районів України були позбавлені доступу до нотаріальних дій. Ми проти того, щоб нотаріат повторив трагічну долю інших правничих професій, напівзруйнованих недолугими реформами».

Читайте все інтерв’ю за посиланням: «Нотаріальна спільнота виступає проти підриву стабільності цивільно-правового обігу в державі».

Переглядів:
стрічка новин