Новини палати

В рамках перебування у м. Києві міжнародної експертної місії з питань розробки концепції електронного нотаріату та його ролі у професійному самоврядуванні 4 квітня 2019 року відбувся круглий стіл за участю експертів проекту ЄС «Право-Justice», представників Нотаріальної палати України, Міністерства юстиції України та ДП «НАІС».

Модераторами заходу виступили президент Нотаріальної палати України Володимир Марченко та керівник проекту «Право-Justice» Довидас Віткаускас.

Електронний реєстр нотаріальних дій згідно з міжнародними стандартами та практикою країн латинського нотаріату розробляє та впроваджує професійна самоврядна організація, тобто Нотаріальна палата України.

Власником, адміністратором та розпорядником даної системи має бути НПУ, наголосив Володимир Марченко. Таку позицію підтвердили міжнародні експерти, серед яких і нотаріуси.

Про перспективи запровадження в Україні електронного нотаріату розповіла віце-президент НПУ Олена Кирилюк. Для переходу на Е-нотаріат необхідне створення Електронного реєстру нотаріальних дій або Електронної нотаріальної інформаційної системи «E-Notar». У систему повинні входити нотаріальні реєстри та реєстри, які використовуються та можуть наповнюватися іншими користувачами, окрім нотаріусів.

Серед переваг роботи з Електронним реєстром нотаріальних дій для внутрішнього діловодства нотаріусів – відсутність паперових книг та журналів, автоматичне формування звітів, автоматичне заповнення описів та номенклатури, відзначила Олена Кирилюк. Також Е-нотаріат відкриває перспективи нотаріального посвідчення правочинів з використанням електронних засобів зв’язку.

НПУ готова співпрацювати з Міністерством юстиції України, міжнародними та національними експертами задля ефективного впровадження в Україні Е-нотаріату, корисного як нотаріальній спільноті, так і громадянам та бізнесу.

Переглядів:
стрічка новин