Новини міжнародного нотаріату

Делегація Нотаріальної палати України у складі голови Комісії з міжнародного співробітництва НПУ Олександра Бєднова, нотаріусів Наталії Бєднової, Наталі Чікало та Анни Сидорчук 1-2 листопада  відвідала Таллінн (Естонія) з метою привітання колег з 25-річчям естонського нотаріату та участі у міжнародній конференції «Рухаємось вперед».

Захід зібрав досить велику кількість учасників, у тому числі представників 18 країн-членів МСЛН, зокрема Литви, Латвії, Грузії, Росії, Німеччини, Іспанії, Швейцарії, Хорватії, Словенії, Румунії, Польщі.

На урочистій церемонії естонських нотаріусів вітали президент Естонської нотаріальної палати Мерле Саар-Йохансон, міністр юстиції Естонської Республіки Урмас Рейнсалу, президент Міжнародного союзу нотаріату Хосе Маркеньо де Йано,  віце-президент Міжнародного союзу нотаріату з країн Європи Зігрун Ербер-Фаллер,  президент Ради нотаріатів Європейського Союзу Маріус Кохлер та інші офіційні особи.

Цифрове майбутнє нотаріату

Головна тема міжнародної конференції торкалась актуального питання для нотаріату латинського типу – тенденцій розвитку цифрових технологій, їх переваг та загроз для нотаріальної професії.

Відкриваючи конференцію, президент Естонської нотаріальної палати Мерле Саар-Йохансон зазначила, що в сучасному світі одне з ключових завдань латинського нотаріату полягає у співпраці та збереженні професії в глобальному технологічному світі, і нотаріус має залишитись тим, кому довіряють і з ким радяться.

Нотаріальне законодавство не повинно відступати перед новими технологіями, нотаріус має залишатися мужнім та відкритим до впроваджень нових технологій для надання кращих послуг та спрощення нашого світу. Технології не повинні впливати на рівень безпеки наданих послуг.

На даний час Естонія працює над законопроектом щодо віддаленої ідентифікації (посвідчення), який має бути втіленим в життя до початку 2020 року.

Президент МСЛН Хосе Маркено де Йано, поділяючи точку зору естонської колеги, наголосив, що нотаріуси мають бути ближчими до суспільства та працювати задля його блага. Дуже важливою для відстоювання інтересів нотаріату та суспільства є співпраця держав в рамках міжнародних організацій. Міжнародний союз визначив однією з основних цілей своєї діяльності у 2017-2019 роках скликання співпрацю, спрямовану на розвиток Е-нотаріату у світі.

Питання ідентифікації

Більш детально на ролі нотаріусів у цифровому світі зупинився у своїй доповіді віце-президент Федеральної нотаріальної палати Німеччини Юстізрат Річард Бок.  Він зазначив, що основна проблема, пов’язана з електронним посвідченням, – це процедура ідентифікації, коли сторони не будуть присутніми в офісі нотаріуса, а братимуть участь у процедурі ідентифікації поза межами офісу нотаріуса, з допомогою  віддаленої відеосистеми (наприклад, skype або facetime).

В Європейському союзі все більше говорять про необхідність електронної ідентифікації для зацікавлених учасників, а саме в галузі законодавства, що регулює діяльність компаній, де нотаріус не вважається безпечним посередником, а надто формальною і трудомісткою перешкодою.

На думку німецьких нотаріусів, електронні рішення мають бути запровадженими, проте вони не повинні виключати нотаріуса з цього процесу. В деяких країнах членах ЄС, таких як Італія, Греція, Хорватія, це вже частково впроваджується.

У Німеччині нотаріус відіграє ключову роль в галузі законодавства, що регулює діяльність компаній, проте, на сьогоднішній день активно ведеться робота над розвитком концепцій щодо створення спеціальних каналів для віддаленої ідентифікації, яка матиме такий самий рівень безпеки, як і паперовий документ.

Через політичні вимоги робота над цим проектом є пріоритетною, тому на сьогоднішній день німецький нотаріат працює над створенням необхідних засобів для електронної ідентифікації. До прикладу, на сьогоднішній день в Федеральній нотаріальній палаті Німеччини штат IT-служби налічує 100 осіб та 180 працівників, які працюють виключно над необхідним програмним забезпеченням.

В більшості країн Заходу імплементація цифрових процесів в нотаріаті розпочалася багато років тому, на відміну від країн центральної Азії та  колишньої Югославії, де ці процеси знаходяться у початковому стані через незавершеність трансформацій перехідного періоду.

Дистанційне вчинення нотаріальних дій

Дуже цікавою виявилась і панельна дискусія щодо дистанційного посвідчення правочинів. Були висловлені різні точки зору на ефективність та надійність вчинення нотаріальних дій поза офісом нотаріуса.

Досвід Латвії

Президент Латвійської палати присяжних нотаріусів Яніс Скрастіньш розповів, що починаючи з 1 липня цього року в Латвії оновлено портал для користувачів, де клієнти можуть отримати консультацію, а також використовувати його у внутрішніх цілях для виконання різних процедур.

Такий ресурс називається «Віртуальне бюро нотаріуса». Клієнти в режимі відео конференції можуть, до прикладу, посвідчити довіреність. Перший етап – це реєстрація, сертифікація через державний канал latvia.lv, далі клієнт може призначити день та час зустрічі з нотаріусом і здійснити посвідчення документу, який йому потрібен.

Портал створено, перш за все, для громадян Латвії, що проживають за кордоном, якщо їм необхідні послуги, наприклад, для оформлення спадщини або довіреності. Але оскільки віртуальний світ не має обмежень, то в майбутньому, на думку латвійських нотаріусів, стане можливим підписувати договори та купувати нерухомість.

Водночас, Яніс Скрастіньш зазначив, що протягом 4-місячного досвіду у них виникла проблема, пов’язана з тим, що громадяни не могли використовувати електронний підпис. Друга проблема мала суто технічний характер: комп’ютер повинен бути відповідно оснащений, щоб клієнт міг взяти участь в такій відеоконференції. Тому латвійські ІТ-спеціалісти радили клієнтам змінити комп’ютери, і далі все йшло гладко. Загалом по країні було вчинено приблизно сотню таких дій. Основними клієнтами були, головним чином, латвійські мігранти, які проживали в Ісландії, США, Австралії та Канаді.

Досвід Естонії

Також про свій досвід розповіла президент Естонської нотаріальної палати Мерле Саар-Йохансон.  Зокрема, президент зазначила, що входить до робочої групи, яка працює над законопроектом про дистанційне посвідчення. Цей законопроект вже на шляху до парламенту.

Суть законопроекту полягає у наступному. Спочатку естонські мешканці можуть використовувати  електронну ідентифікацію, якщо вони мають є ID-карту Естонії або карту е-резидента. Далі ця віддалена автентифікація буде можлива для посвідчення довіреності та оформлення спадщини. Можна буде подати заяву на отримання дозволу для розлучення чи одруження, а також  підписувати договори або передавати частки компаній.

Початкова ідея щодо реалізації цього задуму полягала у співпраці з естонськими посольствами. Якщо громадянин Естонії проживає за кордоном, має ID-карту чи карту е-резидента та хоче скористатися послугами нотаріуса у віддаленому режимі, тоді ця людина повинна завернутись до естонського посольства, де працівник посольства зможе встановити її особу, надати відповідне приміщення та комп’ютер, встановити відеозв’язок. Тоді нотаріус в Естонії зможе зустрітись з клієнтом віддалено і підписати цифровий документ.

Посольства хотіли використовувати для того, щоб переконатись, що клієнт робить це сам, а не під впливом іншої людини, або не знаходиться під впливом наркотичних речовин. Однак виявилось, що це дуже важко втілити, оскільки Естонія має не так багато посольств, і не у всіх країнах. Крім того, Міністерство закордонних справ не має достатньо персоналу та коштів, і тому запропонувало лише кілька посольств, які погодились надавати таку послугу.

Цього було недостатньо, тому з’явилися нові ідеї: додатково впроваджується паралельний проект, т.зв. «лояльний клієнт», де будуть клієнти, яких нотаріус вже знає і погодився надавати їм свої послуги віддалено, наприклад, через пароль або секретне слово. Цей проект буде  пілотним, щоб виявити різні ризики.

В технічному плані естонський нотаріат розробляє свою власну програму, якість якої повинна бути дуже високою, щоб дозволити проводити автентифікацію; також буде можливим частково записувати розмову з клієнтом, робити фото. Крім того, розробляється програмне забезпечення, за допомогою якого буде можливим зчитування біометричних даних клієнта.

Досвід Німеччини

Віце-президент Федеральної палати Німеччини Юстізрат Річард Бок  висловив впевненість, що наступить день, коли ідентифікація може бути забезпечена електронними засобами. Це частина роботи нотаріату.

Основна  увага в нотаріальній професії, на його думку, повинна зосереджуватись на складанні договорів, на формуванні правових відносин. Проте, Юстізрат Річард Бок   не розуміє, як в будь-якому контракті можна використовувати шаблони для договорів. В першу чергу, необхідно запитати сторін, чого вони насправді хочуть. Кожен випадок є унікальним, і у сторін має бути уявлення, як це працюватиме в договорі або на практиці: коли власник має звільнити квартиру, коли вартість покупки буде сплачена? Існує дуже багато аспектів, які необхідно вписувати в договір. І це нотаріус повинен робити власноручно. Звичайно, кожен нотаріус застосовує вже підготовлені тексти, але він повинен знати, чого хочуть сторони, і це є першочерговим завданням  нотаріуса – сформувати текст договору. Другим завданням є те, ще нотаріус повинен уважно вивчити істотні положення договору, адже вони часто відрізняються.

На думку віце-президента Федеральної палати Німеччини, це дуже важко зробити у віддаленому режимі. Набагато легше, коли сторони знаходяться у в офісі, тому що дуже часто людина точно не може сказати, чого вона хоче.  А завданням нотаріуса є уникнення судових спорів в майбутньому.

В Німеччині дуже високі вимоги до нотаріуса, стати ним дуже не просто, тому якість нотаріально процесу надзвичайно висока. Наразі уявити цей процес без нотаріуса, як і замінити його цифровим процесом, дуже важко.

Втім, дистанційне посвідчення має право на життя, і воно, безперечно, прийде і в Німеччину, тому що німецькі нотаріуси працюють над розвитком цієї теми відповідно до законодавства. Але головне – нотаріус має залишатися в процесі.

Є певні сумніви щодо можливості  нотаріуса при дистанційному посвідченні переконатись, що ніхто не знаходиться під впливом під час вчинення нотаріальної дії. Про це сказав керуючий директор дочірньої компанії, що розробляє програмне забезпечення, яке використовується нотаріусами для віддаленого посвідчення, д-р Крістіан Кюстнер (Німеччина).

Вищевказане законодавство має положення, яке вимагає від громадян країн-членів ЄС дозволити безпечний онлайн-зв’язок для заснування компанії з обмеженою відповідальністю за участю нотаріуса. Положення, що існують в ЄС на даний момент, не є ефективними, тому що вони не гарантують здійснення «надійної перевірки». Віддалена автентифікація повинна бути безпечною, проте теперішній правовий режим не дозволяє цього зробити.

На даний момент існує комбінація даних, що включає ідентифікацію особи, якої достатньо, щоб стати високим стандартом EIS.  Якщо у нотаріуса немає біометричної інформації або ідентифікації посольства чи особистої перевірки особи, яка сидить поруч з ним, порівняно з тим, що нотаріус має зараз – ID-картку з фотографією та підписом, то підробку виявити досить важко.

Нотаріусам досить важко відійти від створених стандартів, і на даний момент немає рішення. Нотаріуси  працюють над цим і сподіваються вирішити це питання в ЄС протягом наступних декілька років.

Вільяр Пееп, генеральний директор Естонського інспекторату захисту даних, не погодився з думками попередніх учасників дискусії і зауважив, що ідентифікація може бути зроблена за допомогою машин, тобто усіх даних, які є у володінні в кожній країні (ID-картки, номери, фото тощо), і які використовуються нотаріусами під час вчинення нотаріальної дії. Що стосується неможливості нотаріуса переконатися онлайн, що до особи  не застосовують примус, то такий самий ризик може існувати і тоді, коли клієнт знаходиться у нотаріуса в офісі. Основною метою є встановлення справжньої волі особи, яка стане результатом вчинення дії для обох сторін.

Українська делегація привітала естонських колег з 25-ю річницею нотаріату Естонії та вручила президенту Естонської нотаріальної палати Мерле Саар-Йохансон пам’ятні сувеніри.

 

Переглядів:
стрічка новин