Новини палати

20 квітня 2018 року відбувся Черговий З’їзд нотаріусів України, скликаний Радою Нотаріальної палати України відповідно до положень Закону України «Про нотаріат» та Статуту НПУ. Делегатами Чергового З’їзду стали президент НПУ, віце-президент та члени Ради НПУ, а також нотаріуси, обрані загальними зборами нотаріусів відділень НПУ в областях та місті Києві за встановленою квотою.

У відкритті З’їзду взяли участь представники Міністерства юстиції України. Заступник міністра Світлана Глущенко зачитала привітання від Павла Петренка, у якому він зазначив: «Нотаріальна спільнота України – це гільдія фахівців, що стоїть на сторожі прав та законних інтересів громадян. Ми довіряємо вам. Ми впевнені у вашій компетентності. Ваша професійність заслуговує на повагу. Для нотаріату залишається ще багато викликів, реформування триває. Переконаний, що завдяки співпраці Міністерства з нотаріальною спільнотою цей шлях завершиться успіхом, посилить позитивний імідж нотаріату і покращить якість нотаріальних дій».

«Дуже рада, що за 9 місяців мого перебування на посаді співпраця Мін’юсту з Нотаріальною палатою постійно поглиблюється та стає ефективнішою. Ми спільно працюємо над усуненням технічних недоліків у роботі реєстрів, проводимо навчальні семінари, спільно ловимо шахраїв-реєстраторів, напрацьовуємо методичні рекомендації для нотаріусів. Врешті-решт, ми підписали меморандум про співпрацю між Мін’юстом та НПУ. Сподіваюся, що це тільки початок і далі – більше!», – у своєму виступі акцентувала Олена Сукманова та побажала членам НПУ залишатися такою ж дружньою, професійною спільнотою, з честю і гідністю виконувати свою роботу.

З’їздом заслухано та затверджено звіти президента НПУ, комісій НПУ – ревізійної та з питань професійної етики нотаріусів.

До Статуту НПУ внесено ряд змін та доповнень, зокрема, введено посаду Першого віце-президента НПУ. Відповідно, Першим віце-президентом НПУ обрано Ольгу Оніщук, а віце-президентом НПУ – Олену Кирилюк. Строком повноважень керівних органів НПУ  визначено 2 роки без обмежень каденцій.

Розмір членських внесків для державних нотаріусів залишено на рівні 50% від мінімальної зарплати. Окрім того, в Статуті незмінним залишився строк несплати членських внесків, при перевищенні якого відділення НПУ вносить подання на розгляд комісії з питань профетики, – 3 місяці. Затвердження ж Положення про порядок сплати членських внесків до НПУ делеговано Раді НПУ.

Також З’їздом затверджено зміни до Типового Положення про відділення НПУ.

Одним із визначальних рішень З’їзду стало обрання президента Нотаріальної палати України – ним вдруге поспіль став Володимир Марченко.

Важливим рішенням також є прийняття Кодексу професійної етики нотаріусів України, чим НПУ виконала свої зобов’язання перед МСЛН.

Окрім того, прийнято резолюцію щодо необхідності придбання свого приміщення для НПУ та резолюцію про визначення одним з пріоритетних напрямків роботи НПУ питання контролю у сфері державної реєстрації.

Організатори доклали усіх зусиль, щоб забезпечити делегатам комфортні умови для активної, професійної та продуктивної роботи. Окрему подяку висловлюємо президії З’їзду, в якій на чолі з Ольгою Оніщук працювали Кирило Нехимчук, Олена Самощенко, Юрій Пилипенко, тимчасовій редакційній комісії та її голові Інні Бернацькій, мандатній та лічильній комісіям під головуванням Олени Кирилюк та Тетяни Марчук, незмінному організатору З’їзду Наталії Козаєвій, головам відділень НПУ, апарату НПУ та усім делегатам.

«Спостерігаючи з трибуни З’їзду за роботою наших делегатів, впевнено відзначу, що за два роки наше самоврядування зміцніло, ми стали організовані, конструктивні та підготовлені! Бажаю всім невичерпної енергії, поваги до професії та натхнення на нові звершення!», – поділилася враженнями Ольга Оніщук.

Команда активних, мислячих, творчих людей, яку згуртував президент НПУ Володимир Марченко, продовжує ефективно працювати задля розвитку нотаріату, позитивного іміджу професії нотаріуса, розбудови самоврядування. Попереду у команди НПУ – багато непростої, проте корисної та цікавої спільної роботи, спрямованої на успіх!

З фоторепортажем зі З’їзду можна ознайомитися на сторінці Facebook

Документи, ухвалені Черговим З’їздом нотаріусів України, незабаром будуть опубліковані на сайті НПУ.

 

 

Переглядів:
стрічка новин