Новини палати

5 грудня в Києві відбувся масштабний актуальний захід – Антирейдерський форум «Бізнес проти знищення держави». У професійній дискусії, метою якої було напрацювати реальні шляхи подолання рейдерства, взяли участь представники Нотаріальної палати України.

Перший віце-президент НПУ Ольга Оніщук виступила з доповіддю на тему «Причини виникнення рейдерства в Україні. Антирейдерські механізми захисту нерухомого майна та бізнесу» та зазначила, що в основі рейдерства лежить прогалина в регулюванні правовідносин, коли момент внесення до державних реєстрів відомостей про право особи на майно (на управління майном) не співпадає з моментом добровільної передачі попереднім суб’єктом права можливості фізичного контролю за таким майном. Тобто явище рейдерства на сьогодні безпосередньо пов’язане із системою функціонування державних реєстрів.

Ольга Оніщук детально розповіла про способи рейдерства, з якими нотаріуси стикаються в практиці як суб‘єкти державної реєстрації прав, а саме:

– шахрайство (підробка документів);
– зміна власника в реєстрі ключем неіснуючого реєстратора;
– зміна власника в реєстрі через незаконні дії держреєстратора;
– зникнення запису про власність з держреєстру;
– зміна власника в реєстрі через несанкціонований доступ.

Серед основних причин рейдерства в Україні перший віце-президент НПУ назвала неякісне законодавство (зокрема, недосконала реформа в сфері держреєстрації), проблеми правової системи (корупція, правовий нігілізм, безкарність рейдерів тощо), технічні недоліки (наприклад, відсутність надійного захисту держреєстрів, відповідальності технічного адміністратора).

Запропоновані наступні антирейдерські механізми захисту:

– якісні зміни до законодавства в сфері нотаріату;
– створення Е-нотаріату;
– запровадження механізму єдиного циклу;
– захист державою документів від підробки;
– встановлення жорстких вимог до кваліфікації державного реєстратора;
– ефективна боротьба з корупцією в сфері контролю державної реєстрації;
– встановлення багатофакторної автентифікації для входу до державних реєстрів;
– обмін даними між державним реєстратором і ДП «НАІС» шляхом запровадження VPN-каналу передачі даних;
– встановлення відповідальності ДП «НАІС» щодо забезпечення захисту інформації в держреєстрах.

«Боротьба з рейдерством має носити комплексний характер. У питанні протидії рейдерству повинні об’єднатися влада, парламент, бізнес і громадськість. Лише таким чином можливо значно скоротити кількість рейдерських захоплень в Україні. Головним антирейдерським чинником повинно стати формування «правил гри» та умов рівноправної конкуренції. Держава та влада першими повинні демонструвати принцип верховенства права», – вважає Ольга Оніщук.

Презентація Ольги Оніщук

Державні реєстри є надзвичайно вразливими до зовнішнього впливу і до хакерських атак. Через відсутність двофакторної автентифікації самі нотаріуси можуть не знати, коли відбувається вхід до реєстру через їхні ключі, і дізнаються про те, що щось зроблено від їх імені, лише через кілька місяців, коли до них приходять слідчі, звернула увагу член Ради Нотаріальної палати України Наталія Козаєва.

Рейдерство це наслідок бездіяльності держави у сфері безпеки використання реєстрів – такою була основна думка доповіді Наталії Козаєвої. Зокрема, голова комісії НПУ з питань протидії кіберзлочинності розповіла про механізми захисту робочого місця нотаріуса.

В якості антирейдерських заходів в сфері нотаріату та державної реєстрації Нотаріальною палатою пропонується:

– багаторівневий захист від різноманітних кіберзагроз;
– двофакторна автентифікація входу до державних реєстрів;
– цілодобове оновлення всіх компонентів моделі в реальному часі;
– пропускна здатність від одного до десятків гігабіт в секунду;
– наявність позитивного висновку Держспецзв’язку;
– можливість негайного цілодобового блокування ключа доступу.

Презентація Наталії Козаєвої

Рейдерство відбувається там, де не працюють закони, де для багатьох 2+2=5, де відсутні правові знання у населення, де є ті, хто з легкістю можуть скористатися простотою, довірою та низьким рівнем життя власника, зазначила Інна Бернацька, член Ради Нотаріальної палати України.

Інна Бернацька переконана: потрібно реанімувати українське законодавство, адже воно є складним, іноді двозначним, – чим і користуються рейдери. Окрім того, самі юридичні особи мають ретельно перевірити свої установчі документи, довіреності тощо, адже дуже часто там є багато помилок, які одразу помічають злочинці та використовують в своїх цілях.

Темою виступу Інни Бернацької стали особливості аграрного рейдерства, проблематика законодавчого регулювання пролонгації та поновлення договорів оренди землі в аграрній сфері, захист прав землевласників та землекористувачів.

Напрямками роботи щодо попередження та зупинення рейдерства повинні бути:

– наповнення ДЗК та ДРРП достовірними відомостями;
– перенесення інформації з паперових носіїв та Державного реєстру земель;
– обмін даними між ДЗК та ДРРП;
– уточнення інформації фізичними та юридичними особами.

Презентація Інни Бернацької

Переглядів:
стрічка новин