Новини палати

Нотаріуси згідно Закону України «Про нотаріат» не мають права надавати адвокатам у відповідь на адвокатський запит інформацію, що містить нотаріальну таємницю. Відмовляючи у наданні такої інформації, нотаріуси діють правомірно, говориться у листі Нотаріальної палати України (НПУ) до Національної асоціації адвокатів України (НААУ).

НПУ висловлює занепокоєння у зв’язку з наявними фактами порушення окремими адвокатами вимог чинного законодавства, яким передбачений захист нотаріальної таємниці. Так, останнім часом збільшилась кількість випадків звернення адвокатів до нотаріусів із адвокатськими запитами щодо надання інформації, пов’язаної із вчиненням нотаріальних дій, незважаючи на те, що вказана інформація є нотаріальною таємницею і її надання призводитиме до порушення прав фізичних та юридичних осіб. Варто зазначити і те, що виходячи із положень Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», нотаріуси не належать до суб’єктів, яким може бути адресований адвокатський запит.

Також НПУ просить адвокатську спільноту припинити практику незаконних спроб притягнення нотаріусів до адміністративної відповідальності (по ч. 5 ст. 212-3 КУпАП) за правомірну відмову від надання інформації, яка належить до нотаріальної таємниці, а також виклику нотаріусів на засідання регіональних рад адвокатів. Чинне законодавство не містить положень, які б встановлювали обов’язку нотаріуса бути присутнім на засіданні ради адвокатів.

Разом з тим, НПУ наголошує на важливості співпраці нотаріусів із представниками інших юридичних професій на шляху впровадження в Україні засад верховенства права. З цією метою НПУ пропонує НААУ провести спільні зустрічі для пошуку варіантів вирішення проблем, пов’язаних із недосконалістю законодавства, в тому числі стосовно правил подання адвокатських запитів.

Переглядів:
стрічка новин